Patara Antik Kenti Hikayesi Nerede? Yapıları, Plajı

Patara Antik Kenti Hikayesi Nerede? Yapıları, Plajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan bir son dakika açıklamasıyla 2020 yılının Patara Yılı ilan edildiği açıklandı. Erdoğan, Ak Parti Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmayı turizm alanında sürpriz bir haber vererek tamamladı. Fethiye – Kalkan arasında bulunan Patara Antik Kenti’nin Likya uygarlığının ana liman kenti olmasının yanı sıra Türk tarihinin de önemli simgelerinden olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan Patara Antik Kenti’nin Osmanlı döneminde Afrika ile telgraf iletişiminin bu kentten sağlandığını söyledi. Antik çağdan bugüne ulaşan tek deniz fenerinin Patara’da olduğunu, bu gibi nedenlerden dolayı 2020 Patara Yılı ilan ettiklerini, Türk turizmine hayırlı olmasını dilediğini de sözlerine ekledi.

Patara Antik Kenti Nerede?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2020 Patara Yılı ilan edildiği açıklamasından sonra Patara nerede sorguları da sıkça yapılmaya başlandı. Patara Antik Kenti nerede diye merak edenler için belirtmek gerekirse, konum olarak Fethiye – Kalkan arasındadır. Xanthos Vadisi olarak bilinen bölgenin güneybatı ucundaki bulunan bugünkü adıyla Ovagelmiş Köyü’nde yer alır. Likya medeniyetinin en eski ve en önemli kentlerinden biridir. 1988 yılından bu yana bölgede Akdeniz Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Fahri Işık ve ekibi tarafından kazı çalışmaları yürütülmektedir. Kazı çalışmalarının tarihi ve arkeolojik önemiyle birlikte Patara aynı zamanda adından Caretta Caretta kaplumbağaları ile de söz ettirir. Akdeniz kaplumbağaları yumurtalarını milyonlarca yıldan beri Patara sahillerine bırakırlar.

Patara Antik Kenti Hakkında

Patara Anti Kenti nerede sorusunu cevapladıktan sonra şimdi de bu kentin tarihi geçmişine göz atalım. Patara kenti, M.Ö 3. Yüzyılda Ptolemaios’un krallığı döneminde Antik Mısır’ın egemenliğine girmiş ve Likya bölgesinin en önemli kenti durumuna gelmiştir. M.Ö 2. Yüzyılın başlarında Seleukos’un Likya’yı kontrolü altına almasıyla Patara kenti, bölgenin başkenti olarak kabul edildi. Patara M.Ö 167 – M.Ö 168 yılları arasında Rhodos’a karşı bağımsızlığını, Roma’ya karşı da özerkliğini ilan etti ve Patara Likya Birliği’nin resmi başkenti oldu.

Erdoğan 2020 Patara Yılı ilan ettiklerini açıkladı. Peki, Patara Antik Kenti’nin tarihteki önemi ne kadar süre devam etti?

Patara Yüzyıllarca Likya’nın Başkenti Kaldı

Patara’da Helenistik dönemde inşaatı tamamlanan tiyatro ve meclis binası gibi tarihi yapılar, kentin tarihi öneminin birer göstergesidir. Patara Antik Kenti, Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altına girdikten sonra da tarihsel önemini kaybetmedi. İmparatorluğun doğudaki eyaletleriyle bağlantı kurduğu deniz üssü ve valiliklerin adli işlerinin yapıldığı merkez olarak önemini muhafaza etti. Likya, M.S 43 yılında Roma İmparatorluğu’nun bir eyaleti oldu, M.S 74 yılında da Pamphylia ile birleşti ve tek bir eyalet durumuna geldiler. Bu süreçte de Patara başkent olmayı sürdürdü.

Noel Baba’nın Pataralı Olduğunu Biliyor muydunuz?

Patara ayrıca Apollon Tapınağı’nda yer alan önemli kehanet merkezi olma görevini de üstlenmişti. Patara Antik Kenti’ndeki limanda o dönemlerde Anadolu’dan Roma’ya gönderilecek olan tahıllar depolanır ve saklanırdı. Hıristiyanlar için de önemli kentlerden olan Patara, Bizans İmparatorluğu döneminde de önemini korudu. Tarihte “Noel Baba” olarak bilinen Saint Nicholaos’ın Pataralı olduğu söylenir. M.S 325 yılında Roma İmparatoru Büyük Konstantin başkanlığında toplanan İznik Konsülü’nde Likya’nın tek imza yetkisine sahip piskoposu Patara Piskoposu Eudemos oldu. Patara Antik Kenti, Ortaçağ’da da önemini sürdürerek bölgeye Türklerin ulaşmasıyla önemli merkezlerden biri olarak bugüne kadar geldi.

Patara Antik Kenti Bugün

Patara Antik Kenti nerede? Patara Antik Kenti, Akdeniz Bölgesi’nde Muğla’nın ilçesi Fethiye ve Antalya’nın ilçesi Kalkan arasındadır. Patara Antik Kenti girişi günümüzde Roma Zafer Takı’ndan yapılır. Bu tak günümüze kadar çok iyi korunarak gelmiştir. Roma Zafer Takı’nın, M.S 100 yıllarında bölgenin valisi tarafından yaptırıldığı tarihi eserin üzerindeki yazıtlardan anlaşılır.

Bu bölgenin batısındaki tepenin yamacında Likya döneminden kalma lahit mezarlık alanı vardır.

Patara’nın güney ucunda sırtını Kurşunlu Tepe’ye dayamış olan tiyatro bulunur. Antik tiyatrodaki yazıtlar M.S 147 yılında yapıldığını işaret eder.

Kurşunlu Tepe, Patara Antik Kenti’nin en güzel manzaraya sahip bölümüdür. Tepe’den antik şehirdeki diğer kalıntılar olan Korinth Tapınağı, Vespasian Hamamı, kentin ana caddesi, tahıl ambarı ve liman net bir şekilde görülebilmektedir.

Patara’daki tahıl ambarı M.S 2. Yüzyılda İmparator Hadrian ve karısı Sabina tarafından inşa ettirilmiştir.

Tiyatronun hemen kuzeyinde Likya’nın baş şehri Patara’da toplantıların düzenlendiği Parlamento Binası yer alır.

Patara kentinin suyunun, 20 kilometre kadar kuzeydoğuda bulunan İslamlar Köyü civarında bulunan Kızıltepe yamacında bir kaynaktan getirildiği bilinir. Bu kaynak ile Patara arasında Fırnaz İskelesi’nin kuzeyinde konumlanan Delik Kemer su yollarının tarihsel geçmişini günümüze taşır.

Patara’ya Nasıl Gidilir?

Patara’ya nasıl gidilir? Patara’ya gitmek isteyenler Kaş’a veya Kalkan’a ulaşmaları halinde buralardan kalkan dolmuşlara binebilirler. Patara Antik Kenti giriş saatleri gibi Patara çıkış saatleri de bellidir. Google Map ile Konum için linke tıklayabilirsiniz.

Patara Hangi Günler Açık?

Patara hangi günler açık diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazladır. Patara Antik Kenti giriş saatleri ve çıkış saatleri, Patara hangi tarihlerde açık olduğu aşağıda belirtilmiştir.

Patara Antik Kenti Ziyaret Saatleri

15 Nisan – 2 Ekim tarihleri arasında Patara Antik Kenti ziyaret saatleri 08:30 – 19:30 arasındadır.

3 Ekim – 14 Nisan tarihleri arasında Patara’ya gitmek istiyorum diyenler antik kenti 08:30 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirler.

Patara Antik Kenti dini bayramların ilk günleri öğlene kadar açıktır.

Türkiye’nin En Güzel Tarihi Yerleri başlıklı yazımızı da tavsiye ederiz.

Likya Uygarlığının Başkenti : Patara Antik Kenti | Dünya’nın İlk Meclis Binası

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ