Bilinçli Çocuk Yetiştirmenin 10 Altın Kuralı

Bilinçli Çocuk Yetiştirmenin 10 Altın Kuralı

Bilinçli Çocuk Yetiştirmenin 10 Altın Kuralı

Çocuk yetiştirmek uzun bir süre dayanan bir yolculuktur. Bu yolculuğu başarı ile sürdürmek ve mutluluk, güven ve başarı ile devam ettirmek için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı kurallar vardır. Elbette ki çocuk yetiştirmek basma kalıp düşünceler, kurallar üzerine kurulamaz. Ancak bilinçli ve duyarlı bir çocuk yetiştirmek için bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir. Bu noktalara dikkat ederek ve bunu da sevgi ve saygınız ile çocuğa aşılarsanız ileri ki yaşlarında daha bilinçli, başarılı ve duyarlı bireyler olmasına da katkı sağlamış olursunuz.

Bilinçli çocuk yetiştirmenin kuralları ise aşağıdaki gibidir;

  • Çocuğunuzdan mükemmel olmasını beklemeyin veya tutarsız davranışlar sergilemeyin.
  • Çocuğunuza model bir anne baba olun. Çocuğunuzda görmek istediğiniz davranışları önce kendiniz yaparak ona örnek olun. Örnek olarak kitap okumasını istiyorsanız sürekli ona kitap okuması için baskı yapmak yerine onun görebileceği yerlerde kitap okuyarak ona model ve örnek olmaya çalışın.
  • Çocuk yetiştirirken yapılan en büyük hatalardan biri de doyumsuz çocuklar yetiştirmektir. Bunun çocuğunuza nerede durması gerektiğini ve istediği her şeyin olmayacağını öğretin.
  • Çocuğunuza yapabileceğiniz en büyük kötülük onu kardeşi veya akranları ile kıyaslamak olacaktır. Bunu asla yapmayın. Her çocuk özeldir ve kendine has yetenekleri vardır. Onun zayıf olduğu yerleri gözüne sokmak yerine yeteneklerini, başarılı olduğu alanları kuvvetlendirin.

  • Çocuklara karşı anne baba olarak tutarlı davranışlar sergileyin. Annenin iyi dediğine baba kötü derse çocuk bundan olumsuz etkilenecektir.
  • Çocuğunuza sevginizi koşulsuz olarak sunun ve hissettirin.
  • Çocuğunuza ona güvendiğiniz hissettirin. Kendine güvenilmediğini düşünen çocuk ileri ki dönemlerde birçok sorun ile karşı karşıya kalacaktır. Bunlardan en önemlisi ise özgüven kaybı veya eksikliğidir.
  • Çocuklarınızı dinlemeyi öğrenin. Aile veya ev ile ilgili alacağınız kararlara mutlaka çocuğunuzu da ortak edin. Onunda bir birey olduğunu unutmayın.
  • Her zaman her şeyi elde edemeyeceklerini, koşulların ve şartların neler olduğunu çocuklarınıza güzel dille öğretin.
  • Çocuğunuzun başarısız olduğu bir konuyu herkesin yanında konuşmayın. Bunun yerine başarılı olduğunu dile getirerek çocuğunuzu cesaretlendirin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ