BLW Nedir?

Bebeklerin anne sütüyle birlikte ek gıdalara geçiş sürecini kendilerinin yönettiği yönteme BLW (Baby Led Weaning) denilmektedir. Bu yöntemde, bebeğin altı ayını doldurmasıyla birlikte ona meyve suyu, püre, muhallebi veya bulamaç tarzı besinler vermek yerine; ona büyüklerin yediği yiyecekleri yedirmek amaçlanmaktadır. BLW yöntemi sayesinde ek gıdaya geçen bebeklerde el-göz koordinasyon gelişiminin de artığı gözlemlenmiştir.

Bunun yanı sıra bebek; yiyeceklerin tadını, kokusunu ve dokusunu öğrendiğinden duyusal anlamda gelişmesine katkı da sağlamaktadır. Ayrıca BLW yönteminde bebek sofraya büyüklerle birlikte oturup keyiflenirken aynı zamanda hangi yiyecekten ne kadar yiyeceğine kendi karar verir.

BLW yöntemi uygulamasına geçilmeden önce ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli konu; bebeğin destekli veya desteksiz dik oturabilmesidir. Ayrıca zihinsel ya da fiziksel yetilerinin gelişmiş olması, kendi yemeğini kendi yemesine engel olacak bir durumunun olmaması gerekmektedir. Tüm bu şartlar sağlanabiliyorsa bebeğe mevsim sebzeleriyle hazırlanmış, elinde rahatça tutabileceği şekilde veya büyüklükte gıdalar sunulabilir. Pişirme yöntemi olarak buharı ya da tavada yağsız olarak pişirmek doğru tercihler olacaktır.

Bebek bu aktiviteyle birlikte kendisine verilen yiyeceği; elinde tutarak, koklayarak, emerek ve tadına bakarak keşfeder. Aslında bu süreç bebek yiyeceklerle tanışmaktadır. 1 yaşına kadar gerçek öğünü anne sütü ve özel formüllü hazır mamalardır. Zaten adından da belli olacağı gibi ek gıda doymak için tatmak için verilir. Aynı gıdayı bebeğe 3 gün arka arkaya verdiğinizde bebeğin o gıdayı tanımasını, tadını algılamasını ve en önemlisi o gıdaya karşı herhangi bir alerjisinin olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Kendi yemeğinizi pişirirken salçayı ve baharatları sonradan ekleyerek bebeğin siz ne yiyorsanız onun da yemesini sağlayabilirsiniz. 9-10 aylık olan bebeklere yiyeceklerin yanında kaşık ve çatal koyarak, onun bu alışkanlığı edinmesi yönünde cesaretlendirmiş olursunuz. 12-14 aylık bebeklerde ise kaşık çatal kullanabilme yetisi kısmen daha fazla oturmuştur ancak yine de ona alıştırma yapma fırsatları tanımakta fayda vardır. Böylelikle bebeğiniz kendi beslenmesinden sorumlu olan, istediği miktarı yiyen ve yemek ritüeliyle arasında bağ kurabilen bir birey olma yolunda ilk adımları atmış olur.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ