Bunları Çocuğunuza Asla Söylemeyin!

Bunları Çocuğunuza Asla Söylemeyin!

Aile içi iletişimin gittikçe azaldığı bir dönemdeyiz. Anne ve babalar stresli, geleceğe yönelik kaygılı, iş yoğunluğu ve trafik ile beraber çocuklarına daha az zaman ayırıyorlar artık. Bu sebep ile ebeveynlerin çocukları ile iletişimi çoğu zaman sağlıklı devam edemiyor.  Lakin, yaşadığımız sıkıntılar ne olursa olsun çocuklarımız bunlara neden değil. Dolayısı ile bu sorunların onlar ile olan iletişimimizi etkilemesine izin vermemeliyiz.

Blu çağı yani ergenlik dönemi; çocukluk ve yetişkinlik dönemi arasında yer alan biyolojik, psikolojik ile fiziksel  dalgalanmaların yaşandığı hızlı bir büyüme ve gelişme dönemidir. Genellikle 12 ve 19 yaşı içeren bu dönemde çocuk, yetişkin olmaya adım atar. Yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki; depresyon başta olmak üzere pek çok ruhsal hastalık ergenlik çağında sıkça rastlanıyor.. Bu dönemde çocuğun maruz kaldığı aşağılayıcı, kıyaslayıcı, tutarsız, denetimsiz ebeveyn davranışları, sonrasında gelişebilecek olan psikiyatrik hastalıklar için önemli bir etken oluşturuyor. Bu sebep ile çocuk ile doğru iletişim kurmak büyük önem taşıyor.

cocuklara-neler-soylenmez

Bunları çocuğunuza asla söylemeyin!

Ebeveynlerin kullandıkları bazı cümlelerin ‘yarar’ yerine ‘zarar’ getirerek, iletişimin kesilmesine, yanı sıra çocukta bir takım ruhsal hastalıkların ortaya çıkmasına neden olduğu, ebeveynlerin çocuk ile iletişim kurarken sarf etmemeleri gereken cümlelerden bazıları şunlardır;

Baban Gelince Senin İcabına Bakacak!

Ergeni sürekli olarak baba faktörü ile korkutmak, ayrıca babasına karşı antipati duymasına sebep olur.

cocuklari-kokutmak

◆Kırıcı Sıfatlar

Şişko, tembel, suratsız, huysuz, uyuşuk, tombul gibi sıfatlar ile çocuğunuz ile konuşmanız özgüvenini incitir.

◆Kıyaslama

Karşılaştırmak, kardeşler arası kıskançlığı körükleyen sebeplerdendir. Çocuğunuzu kardeşi, bilmem kimin oğlu ya da sınıf arkadaşı ile kıyaslamak ona yapabileceğiniz en büyük kötülüklerin başında geliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ