Çini Desenleri Kolay Modeller

Çini Desenleri Kolay Modeller

Çini işlemeciliği hamur haline getirilen killi toprağın pişirilerek farklı renklerde ve motiflerde bezenmiş sırlı seramikten ev eşyası ya da dekoratif panolar yapılması işlemidir. Bu işlem çini desenleri sayesinde çeşitlenir ve evlerimizde yer alır. Bir sanat olarak bilinen ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan çinicilik sanatının pek çok tekniği vardır. Ancak çinicilik teknikleri konusuna geçmeden önce seramik süsleme ve çini sanatı arasındaki farka değinmek gerekir. Seramik, özel bir çamurdan yapılan eşyalara verilen isimdir. İnce seramik ve kaba seramik olarak iki çeşidi vardır. Daha özel bir hamurdan yapılmış olan geleneksel motif ve renklerle bezenmiş ve bir yüzü sırlı ürünlere de çini denir. Çini desenleri kolay modeller ile ilgili görsellere yazımızın sonundaki galerimizden ulaşabilirsiniz. Sitemizden ayrıca pek çok farklı alanlardaki içeriğe ulaşabilirsiniz. Bunlardan biri olan Kurutulmuş Limondan Küpe Yapımı da ilginizi çekebilir.

Çini Desenleri Kolay Modeller

Çini Desenleri Kolay Modeller

Çini desenleri genellikle iki çeşide ayrılır. Bunlar küçük parçalar halinde ve büyük parçalar halinde yapılan çini örnekleri olarak bilinir. Çini desenleri kolay modeller ile ilgilenenler başlangıç aşamasında olup küçük parçalarla çini işlemeciliği yapmaya başlarlar. Büyük levhalar halindeki çiniler duvar çinileri olarak da bilinir. Çini levhaların pişirilmeden önce küçük parçalara ayrılması işlemiyle mozaik çini modelleri oluşur.

Çini Süsleme Teknikleri – Çini Teknikleri

Çini desenleri kolay modeller süsleme tekniklerine göre değişkenlik gösterir. Çini süsleme teknikleri bu sanatla ilgilenenler tarafından bilinmesi gerekenlerdendir. Çini teknikleri aşağıda sıralanmıştır.

Çini Süsleme Sıraltı Tekniği

Pişirilen toprağın üzerine çekilen astar tabakası süslenir ve bir defa daha pişirilir.

Çini Süsleme Sırüstü Tekniği

Toprak pişirilir ve mat bir sırla kaplanır. Fırınlanma işleminden önce boyayla süslenir, bir defa daha pişirilir.

Çini Süsleme Minai Tekniği

Anadolu’da desensiz ve tek renkli çini desenleri kolay modeller üretilir. Bu teknikte sıraltı ve sırtüstü teknikleri bir arada kullanılır ve çok renkli yüzeyler elde edilir.

Çini Süsleme Lüster Tekniği

Çini eşya üzerinde madeni bir pırıltı elde etmek için çini levha şeffaf olmayan beyaz sırla kaplanır ve fırınlanır. Daha sonra üzerine lüster ile desenler yapılır.

Çini Süsleme Lacvardina Tekniği

Bu tekniğin minai tekniğinden farkı sırüstü boyama tekniği ile desen veriliyor olmasıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ