Çocuklarda Diş Gıcırdatma Sebepleri ve Çözümü

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Sebepleri ve Çözümü

Çocukların diş gıcırdatmasının tıp dilindeki karşılığı bruksizm olarak bilinir. Diş gıcırdatma çoğu zaman uykuda olurken, bazı durumlarda gün içinde günlük hayatta da görülebilir. Çocuklarda diş gıcırdatmanın nedenleri ve çözümü konusunu canimanne.com takipçileri için ele almak istedik.

Diş Gıcırdatmanın Belirtileri

Diş gıcırdatmanın belirtileri çenenin kasılması, dişlerin birbirine sürtülmesi olarak ortaya çıkar. Burksizm olarak bilinen bu rahatsızlık dünya genelinde 10 çocuktan 2’sinde görülür. Özellikle çocukların çene kaslarına ve dişlerine büyük hasarlar verebilen bu rahatsızlığın tedavisi ve çözümü için mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.

Diş gıcırdatması genel olarak alt dişlerin üst dişlere sürtülerek ses çıkartılması olarak bilinse de bazı çocukların çene kaslarını sıkarak gıcırdatması olarak da görülür. Böyle durumlarda baş ağrısı, kulak ağrısı, dişlerde hassasiyet, çene kaslarında ağrı gibi sorunlarla karşılaşılır. Çenesini sıkarak kapatan çocukların çenesini açamama durumu da ortaya çıkabilir. Bunun sebebi de çene kaslarının kasılmış olmasıdır.

Çene kaslarını kasan çocuk karşıdan bakıldığında sakız çiğniyormuş gibi görünür. Bu kasılma ve sürtünmende dolayı diş mineleri de hasar görür. Ayrıca çene kaslarındaki hasardan dolayı çocuk ağzını açıp kapatırken “tık” diye bir ses duyulur. Bu sesin nedeni de diş gıcırdatmadan dolayı ortaya çıkan bir eklem hastalığıdır.

Diş Gıcırdatmanın Nedenleri Nelerdir?

Bruksizm yani diş gıcırdamanın başlıca sebebi çocukların yoğun stres altında olmasıdır. Bu rahatsızlık özellikle yoğun sınav dönemlerinde ortaya çıkar. Aile içi travmalar da sebep olabilir. dişleri düzgün olmayan çocukların da dişlerini gıcırdattığına rastlanır. Gıcırdatmaların sonucunda kulak enfeksiyonları ve kulak ağrısı yaşanma olasılığı vardır. Bruksizm hiperaktif çocuklarda da sıklıkla görülür.

Diş Gıcırdatmanın Tedavisi

Dş gıcırdatmanın tedavisi, dişlerin neden gıcırdatıldığının tespiti ile değişiklik gösterir. 3 yaş ile 10 yaş arasında dişlerini gıcırdatan çocukların 13 yaşına kadar bu alışkanlıklarından vazgeçtiği bilinir. Stres kaynaklı olarak bruksizmsorunu varsa bu aile bireylerinin çocukla konuşması, başarılı olamıyorlarsa bir uzmandan yardım alması şeklinde çözülebilir. Ayrıca çocuğa ılık duş aldırılması, sakinleştirici müzikler dinletilmesi, omuzlara, boyna ve yüze yapılan masajlar da faydalı olur. Ancak en önemlisi bir diş doktorundan yardım almaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ