Çocuklarda Duygusal Gelişim

Çoğu anne baba çocuğunun yemesini, içmesini deli gibi takip etmektedir. Ne kadar yedi, az mı yedi? Eğer normal bir günden az yemişse onu akşama kadar kendine dert etmektedir. Boyu ne kadar uzamış, kilo almış mı? Hala yürümeye başlamadı, emeklemesi geç oldu.

Çoğu anne baba bu fiziksel gelişim evrelerine oldukça dikkat eder ve yakından takip eder. Elbette ki bunlardan oldukça önemlidir. Yalnız bunların yanında çocuğun duygusal gelişimi de bir o kadar önem taşımaktadır. Çocuklar doğduktan birkaç ay sonra çevresinde olup bitene tepki vermeye ve gözlemlemeye başlarlar.

Scared little girl

Duygusal gelişim çocuğun ailesi ve arkadaşları ile olan iletişiminin yanı sıra aynı zamanda ise arzularını, istediklerini veya istemediklerini söz veya mimikler ile ifade etmesidir. Doğru olarak yönlendirilmiş bir duygusal gelişim çocuğunuzun hayatı boyunca kılavuzu olacaktır. Bu yüzden fiziksel değişime ve gelişime dikkat ettiğimiz gibi duygusal gelişimini de desteklemeliyiz.


Çocuklardan duygusal gelişim evreleri ise şu şekildedir:
-Çocuklar 1 yaşında iken anneye aşırı bağımlıdırlar. Duygu durumlarını mimikleri ile ifade ederler ve oldukça değişken bir duygu durumu söz konusudur.
– 2 yaşına girmiş olan bir çocuk güven duygusuna ihtiyaç duyar. Anne ve babaya aşırı derecede bağımlıdır. Gelişimi ve değişimi hızlı ve algısı oldukça açıktır. Duygularını jest ve mimikleri ile ifade etmektedirler.
– 3 yaşındaki çocukta bağımlılık azalmaya başlar. Oyun kurmaya meyilli olur. Duygularını sözel olarak da ifade etmeye başlar.


– 4 yaşında bir çocukta olumlu ve olumsuz duygu geçişleri yaşamaktadır. Çevresine ilgisi oldukça fazladır ve kıskanma, utanma duyguları gelişmeye başlar.


– 5, 6 yaşındaki çocuk artık duyguların rahatlıkla ifade etmeye başlar. Aile içinde fikirlerini beyan eder. Aktivitelerden hoşlar ve oldukça da gevezedir.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ