Çocuklarda Öğrenme ve Beyin Kapasitesi Artar mı?

Uzmanlar çocuklarda öğrenme yeteneğini ve beynin kapasitesini artırmanın mümkün olduğunu söylüyorlar. Beyinlerinin çalışma hafızası yetişkinlere göre çok daha iyi durumda olan çocuklar aslında sorun çözme, verilen görevleri planlayarak yerine getirme, organizasyon gibi pek çok noktada yetişkinlerden daha başarılı. Bu durum zihinsel gelişimi sağlıklı ilerleyen çocuklar için geçerli olurken; hiperaktivite ve dikkat eksikliği yaşayan çocuklar içi aynı durum söz konusu değil… Çocuklarda beyin kapasitesi artışının bazı konulara dikkat ederek artabileceği uzmanlarca belirtiliyor.

Çocuklarda Öğrenme

Çocuklarda Çalışma Belleği Nedir?

Çocuklarda öğrenme hafızayla doğrudan ilişkilidir. Bilişsel performans ve hafıza çocukların hem sosyal, hem de okul yaşamlarında başarı elde etmeleri için gereklidir. Bir çocuğun okul yaşamına geçişinden sonra öğrenmesi gerekenler aslında hiç de kolay ve az değildir. Tam da bu noktada “çalışma belleği” adı verilen hafıza devreye girer. Hafıza uzun ve kısa olmak üzere iki türdür. Çalışma belleği nedir sorusu öğrenilenlerin depolandığı ve işlendiği bellek olarak yanıtlanabilir. Çalışma belleği doğru yönlendirilmiş olan ve doğru işleyen çocuklar; dikkat eksikliği ve hiperaktivite olan çocuklara göre daha başarılı olabilirler. Hafızası doğru çalışan çocuk sorunları daha kolay çözer, daha iyi organize olur, görevlerini kabul eder ve planlamada başarılı olur.

Çocuklarda Hafıza

Çocuklarda Öğrenme ve Beynin Esnekliği Nasıl Artar?

Çocuklarda öğrenme yollarının artırılması ve beyne daha fazla esneklik kazandırılmasının bazı yolları vardır. Uzman görüşlerinden öğrenilen bu yolları anne babalar için aşağıda sıraladık.

  • Çocukların beyninin uyarılmasının en etkili yöntemlerinin başında oyun oynamak gelir. Oyun oynayan çocuklar çevrelerini daha iyi öğrenir ve ilişkilendirir. Oyun çocuklarda akıl yürütme, refleksif, dikkat ve hafıza aktivasyonu, hayal – gerçek ayrımı, dil ve soyut düşüncelerin gelişimi, kişisel özelliklerin gelişimi gibi olumlu etkiler sağlar.
  • Çocukların düzenli olarak fiziksel aktiviteler yapması beyin gelişimlerini de etkiler. Egzersiz sırasında salgılanan kimyasallar ve hormonlar beyin ve el koordinasyonu, motor yetenekleri geliştirir.
  • Çocuklarda öğrenme gelişimi için düzenli uyku da çok önemlidir. düzensiz ve az uyuyan çocuklar agresif, hiperaktif ve huzursuz olur. Çocuklar hep aynı saatte uyutulmalı, uyumadan 2  – 3 saat önce teknolojik aletlerle oynatılmamalı ve şekerli beslenmeleri azaltılmalıdır.
  • Meyve, sebze, tahıl ve protein ağırlıklı beslenen çocukların hafızası güçlü olur. Sağlıklı beslenme çocuklar için de bir gerekliliktir.
  • Çocukların sosyalleşmesi ve daha çok kişiyle iletişim kurmasının sağlanması gözlem becerilerinin artması anlamına gelir. Sosyalleşmenin beynin aktivitelerini artırdığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.

Balık Yağı Boy Uzatır mı? Balık Yağının Faydaları yazımız da ilginizi çekebilir.

Bebeklerde Öğrenme
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ