Denizanası Sokmasında Ne Yapılır? Denizanası Sokması

Denizanası Sokmasında Ne Yapılır? Denizanası Sokması

Deniz canlılarından olan denizanası başka bir canlıya dokunduğunda zehir salgılar. Bu zehir denizde bulunan diğer canlılar ve denize girenler için tehlike oluşturur. Denizanası sokması sonrasında neler yapılacağı da bu nedenle merak edilir. Canimanne.com olarak yaz aylarında sık sık karşılaşılabilen sorunlardan biri olan denizanası sokmasında ne yapılır? Sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

Sitemizde bulunan diğer faydalı içerikleri de inceleyebilir, bilgi edinebilirsiniz. Bunlardan biri olan Pusula Nasıl Çalışır? Pusula Nasıl Kullanılır? sayfamızı da sizler için derledik.

Denizanası Sokması

Denizanası Nedir?

Medüz adıyla da bilinen denizanalarının beyinleri bulunmaz ve sistemli hareket ederler. Yumuşak yapıya sahiptirler. Kokulara karşı hassaslardır. Denizde bulunan balıklarla beslenirler. Kendilerini koruma altına almak için zehir barındırırlar. Uzmanlar denizanası sokması konusunda bu nedenle uyarılar yaparlar. Binlerce çeşidi bulunan denizanaları sadece insanlar için değil, denizdeki diğer canlılar için de risk oluştururlar. Özellikle yaz aylarında deniz suyunun alt kısımlarının daha soğuk, üst kısımlarının daha sıcak olmasından dolayı üstlere çıkan denizanalarının sokmasında neler yapılabileceği yazının devamında…

Denizanası Sokmasında Ne Yapılır?

Denizanası Sokması Sırasında Ne Yapılır?

Denizanası sokması halk arasında “çarpma” olarak da bilinir. Çünkü bu canlılar soktuğunda elektrik çarpması hissi verir. Ciltte kabarma, kaşıntı, uyuşma, kızarıklık ve ağrı oluşur. Zehirlenmeden dolayı kusma ve ateş de görülebilir. Ne gibi bir müdahalede bulunulacağı denizanasının çeşidine göre değişir. Bu gibi sokmalarda mutlaka doktora görünmekte fayda vardır. Ancak doktora gidene kadar doğal yöntemlere de başvurulabilir.

  • Denizanası sokması olan bölgeye dokunmayın ve kaşımayın. Aksi halde enfeksiyon yayılabilir.
  • O bölgeye tatlı su değil, deniz suyu uygulayın. Tuzlu su yanmayı engeller.
  • Cildin üzerini kapatmayın. Havayla temas etmesini sağlayın.
  • Denizanasının parçaları ciltte kaldıysa mutlaka temizleyin.
  • Cildinizi sirke ile yıkayın.
  • Denizanası sokması için karbonat, tuz ve ılık su karışımından da yararlanabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ