Diş Gıcırdatma Geçer mi? Diş Gıcırdatma Tedavisi!

Tıp dilinde Bruksizm olarak bilinen diş gıcırdatma kişilerin uyurken dişlerini bilinçsiz bir şekilde sıkması ve ses çıkmasıdır. Sıkılan dişlerden rahatsız edici bir ses çıkar. Diş gıcırdatma ayrıca dişlere de zarar verir. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda diş gıcırdatma nedenleri genellikle stres kaynaklı, psikolojik, fiziksel veya genetik olduğu, her 100 kişiden 40’ının diş sıkma ve gıcırdatma sorunu yaşadığı söyleniyor. Bu kişiler uyurken bilinç dışı olarak dişlerine bir güç uyguluyorlar. Bunun sonucu olarak dişler ve dişlerdeki dolgular zarar görebiliyor. Diş gıcırdatma ayrıca çene eklemlerine de zarar veriyor. Bunu yaşayanlar sabahları yüzünde ve başında ağrıyla uyanabiliyor. Dişlerini gıcırdatan kişiler ve onların yakınları diş gıcırdatma geçer mi ve dişleri gıcırdatma tedavi edilebilir bir rahatsızlık mı sorularının cevabını merak ediyor.

Sitemizde yayında olan Diş Sızlaması Neden Olur? Diş Sızlamasına Ne İyi Gelir? Konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Bu sorunu yaşayanların yanı sıra yakınlarının da bundan şikayetçi olması sık rastlanan bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumda dişleri gıcırdatma neden olur diye soranların sayısı da az değil… Ayrıca diş gıcırdatma geçer mi diye de soruluyor. Uzmanlar bu konu hakkında verdikleri bilgilerle aydınlatıyor.

Diş gıcırdatmanın nedenleri olarak ilk sırada stres yer alıyor. Daha sonra dişlerdeki kapanış bozuklukları, psikolojik diğer bazı etkiler ve genetik faktörler diş gıcırdatmanın sebebi olarak sıralanıyor.

Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Olur?

Uyurken dişlerini sıkan ve gıcırdatan kişiler sağlıksız uyku düzenine sahip olduklarından sosyal yaşamları da etkileniyor. Konuyla ilgili fikir bildiren uzmanlar diş gıcırdatma azaltılabilir bir durum olsa da tamamen ortadan kaldırılmasının çok da mümkün olmadığını söylüyorlar. Ancak yine de bu rahatsızlık için uygulanan bazı tedavi yöntemleri var.

Diş gıcırdatma tedavisi için diş doktoru ve fizyoterapistin beraber çalışma yürütmesinin uygun olduğunu söyleyen uzmanlar dişlere doktorun önereceği şeffaf plakların takılarak uyunmasını ilk yöntem olarak gösteriyor. Diş sıkma tedavi yolları arasında çene kaslarının gevşemesini sağlayan uygulamalar, stresin ortadan kalkması için bir yol izlemek, diş sorunları varsa bunların tedavi edilmesi, çene ve yüz kaslarına botoks uygulaması yapılarak diş gıcırdatmayı tedavi etme yer alıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ