Disiplin Ve Tavırlar

Disiplin Ve Tavırlar

Hayatınızın hangi alanında olursanız olun iyi bir yaşam kesinlikle disiplinle oluyor. İyi bir birey, dersler de başarı, iyi bir iş ve kariyer… Çocuklarınızın disipline alışması için onlara yaklaşımınız çok önemli ve dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. İşte size disiplin konusunda pratik bilgiler

disiplin (2)

1-3 yaş arasında ki çocuklarınıza yaklaşımınız ne kadar özenle olursa olsun ilk cevapları “hayır” olacaktır. Çünkü o yaşlarda tek dertleri oyun ve onları oyundan bir adım geri alabilecek her şeye “hayır”…  Çocuklarınızın disipline alışması için bazı konularda istisna tavırlar sergilemeniz onların da size yaklaşımını arttıracaktır. Örneğin; yemek yerken oyuncaklarının masada yer alması doğru bir yöntem olmasa da yemek saatin de yemek yemesi yani doğru ve dengeli beslenmeyi aksatmamak için yemeğe sadece çocuklarınızı değil oyuncaklarının da bazılarının size eşlik ederek kalabalık bir aile olarak yemek yemeniz onu yemek yeme düzenize biraz daha alıştıracaktır. Uyku düzeni için de oyuncaklarını bırakıp yatağa girmek onlar için keyifsiz olsa da uyku saatinin yalnızca çocuğunuza değil oyuncakların da uyku vaktinin geldiğini ve çocuğunuzla birlikte yatabilecek bir küçük peluş oyuncağa müsaade ederek uyku düzenini ayarlayabilirsiniz. Unutmayın ki çocuklar oyun döneminde yemek ve uyku ile vakit geçirmekten kaçarlar ve onlara bu alışkanlıkları oyun olarak gösterirseniz bu dönem onlar için hem oyun hem de eğitici olmuş olacak. Birçok çocuk aynı uyku ve yemek problemi dışında banyo yapmaktan da kaçınır ama aslında en keyifli yer orasıdır. Bu keyfi çocuklarınızı oyuncaklarıyla birlikte banyo yapmadan önce suda biraz eğlenme fırsatı vererek yaratabilirsiniz. Disiplini çocuklarınıza kurallar olarak gösterip emirler şeklinde uygularsınız çocuklarınızın bu disipline alışması isteksiz ve zor olacaktır bir o kadar da ama eğlenceye yönelik ufak çaplı dikkat yanıltmaları onları disipline edecektir.

disiplin (5)

Bir diğer disiplin konusunda ki pratik bilgi ise kuralların getirdiği ve uygulamada ki tavrınız. Yani çocuklarınıza disiplin ederken sevgiden mahrum bırakmayın (bırakmayacaksınız elbette ) kısacası tavrınız sevgi ile olsun. Sevildiğini çocuğunuza hissettirirseniz onları başka çocuklarla kıyaslama yapmazsanız bu onları değerli olduğu hissini yaşatacaktır. Özellikle ergenlik çağında ki çocuklar da dersler konusunda ki disiplin tavırlarınız bazen ebeveyn olarak biraz abartıyor gibi olsak da önemsedikleri şey sevgi aslında. Siz onların geleceği adına kaygılar duyup derslerine biraz daha ağırlık verip sınavlarda başarılı olması için daha fazla ve disiplinli çalışmasını söylemeniz, onların gözünde ders ve sınavların kendilerinden daha değerli olduğunu hissettiriyor ve bu onlarda ki kendilerine olan güveni ve sevgi hissini azaltıyor. Unutmayın iletişimin en güzel yanı sevgiyi de gösterebiliyor olmakta ve siz bunu çocuklarda mahrum bırakırsanız kendilerini yalnız sevgisiz hissetmelerine neden olacak. Büyürken hatalar yapmaları kaçınılmaz ancak bu hataları eleştirel olarak değil de yapıcı olarak değerlendirmeniz onları hataları bir daha yapmamaları konusunda daha uyarıcı olacak. Disiplin yalnızca kurallar koymak değil unutmayın. Hayatı daha yaşanır ve güzel kılmanın düzenli halidir. Çocuğunuza iyi bir yaklaşım kişilik konusunda etki ettiği gibi iyi bir kişilik de disiplin konusunda dikkatli bir bireyi oluşturan döngüsel bir olaydır aslında.

disiplin (3)

Tüm çabanız disiplinli, kurallarla örülü bir yaşam oluşturursunuz ama disiplin konusunda ki tek pratik bilgi ise çocuğunuza yaklaşımınız. Sevgi, hoşgörü, çocuğunuzun her şeyden önemli olduğu hissi… Tüm bunlar onların kendine güvenen bir birey ve ayakta durmasını sağlayan sevgi desteği ile disiplini oluşturmuş olacaksınız.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ