Fruktoz Nedir ? Yararları Ve Zararları Nasıl Ve Ne Kadar Tüketilmelidir ?

Fruktoz Nedir ? Yararları Ve Zararları Nasıl Ve Ne Kadar Tüketilmelidir ?

Fruktoz Nedir ? Yararları Ve Zararları Nasıl Ve Ne Kadar Tüketilmelidir ?

Fruktoz hepimizin bildiği ve ne kadar bilgimiz var. Bir çok paketlenmiş gıdada ve konserve içerisinde bulunan fruktoz, vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için kullanıldığı basit şeker, glisemik indeksi düşük kandaki şeker düzeyini artırmadığı için sakkarozun yerine geçebilir ve iyi şeker olarak düşünülmüştür. Yarlı olması kadar fazla vücuda alınması ile zararları görülmekte toplum olarak kulaktan dolma bilgiler ile yanlış sonuçlar karşımıza çıkabiliyor. Her zaman bir hekime baş vurulmalı bizim için ne kadar önemli ve ne kadar kullanılmalı bunu öğrenmeliyiz.

Fruktoz  İyi Mi ? Kötü Mü ?

Bal ve pekmezde bulunan faydalı olduğu bilinen meyve ve sebze birçoğunda bulunan fruktoz doğal olan bir şeker türüdür. Doğal yönüyle kullanılan fruktoz zararlı olmadığı ve hatta vücudun glikozu işlemesi sürecin de yardımcı oluyor. Her zaman her şeyin fazlası zarar olmaktadır. Tüketilen miktar çok önemli olduğunu belirtmekte fayda var kontrol altın da tutulmalıdır.

Fruktoz sağlık sorunlarına yol açabildiği iddia edilen şeker türüdür. Alkol ürünleri kadar vücudumuza gösterdiği zararı fruktozun bir benzerini gösterdiği belirtilmektedir. Karaciğerinde devamlı olarak fruktozu yağa çevirdiğinden dolayı metabolik sendrom riskini arttırmaktadır. Mısır şurupların da bulunan fruktoz doğal gıdalarda bulunan fruktoz farklıdır. Şeker kamışı, çilek, şeker pancarı, soğan, domates, mısır şurubu, fruktozun vücutta etkisi aynıdır. Şöyle bir durum söz konusu alınan miktar arasında büyük farklılıklar bulunmaktadır. 1 Bardak domates 2.5 gram civarında fruktoz bulunurken gazlı içeceklerde 10 kat artmaktadır.

Meyve suları ( vişne, elma, armut vb.) ve pekmez de yüksek şeker içeriğine sahip olup, içlerindeki fruktoz ve diğer şekerlerin miktarına göre değişiklik göstermektedir. Ancak bu ürünlerde sahtecilik oranı yüksek olduğundan dışarıda katılan şuruplar ürünlerdeki fruktoz miktarını arttırmaktadır.

Fruktozun Metabolizmadaki Zararları

Bir çok kitleye ve dünyayı tehdit eden beslenme alışkanlığı fastfood tüketimi, fruktozun bizlere en iyi örnekleri arasında yer almaktadır. Yüzlerce beslenme ürünü vücudumuza sürekli olarak aşırı miktarda fruktoz sokmaya sebep olmaktadır. Dünya şişmanlık ve obeziteye giden sonuçlarla karşı karşıya kalıyor.

Fruktoz da bulunan karbonhidratlar da genel olarak çoğunlukta glikoz var olmaktadır. Bu gıdalar tüketildiğinde kana karıştığında glikozlar ortaya çıkar ve vücut bunu dengeleyebilmesi için insülin hormonunu açığa çıkartmaktadır. Fruktoz aynı anda karaciğerde işlenmeye devam etmektedir. Durumu şöyle özetlemek gerekirse vücuda fazla alınan fruktoz karaciğerdeyken karaciğerin bu fazla miktarı işine yarayacak şekere dönüştürmesi fazla çalışmasına mesai yapmasına neden olacaktır. Karaciğer bu ürünü hızlı işleyemediği için fruktoz daha kolay yağa dönüşür ve trigliserit olarak kana karışmaktadır.

Günümüzde ucuz diye tercih edilen bu ürünler sağlığımızı olumsuz etkileri olduğunu uzmanlar tarafından söz edilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ