İletişim Sorunları mı Yaşıyorsunuz? Etkili İletişimin 10 Altın Kuralı!

İletişim Sorunları mı Yaşıyorsunuz? Etkili İletişimin 10 Altın Kuralı!

Bilgilerin, duyguların ve düşüncelerin çeşitli yollarla diğer kişilere aktarılması iletişim olarak tabir edilir. Bireyler arasında etkili iletişim kurulması önce aile, sosyal yaşam, iş yaşamı için, daha sonra da toplumlar için önemlidir. Bir şekilde herkesin birbiriyle konuşuyor ve etkileşim kuruyor olması iletişimin doğru olduğu anlamına gelmez. Kişiler arasında yaşanan sorunların esas kaynağı iletişim sorunları olarak göze çarpar. Günümüzde toplumsal yaşamın giderek daha kalabalık hale gelmesinin etkili iletişim kurmayı daha önemli hale getirdiği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

iletisim-sorunlari
İletişim Sorunları

İletişim Sorunları Düzeltilebilir mi?

Bir bireyin iletişim kurması doğduğu andan itibaren başlar. Bebekleri çocuklar ilk iletişimlerini aile bireyleriyle yaşarlar. Doğru iletişim kurmak için bazı noktaların bilinmesi gerekir. İletişim sorunları yaşayanların kendisini soyutladığı, diğer kişilerle sürekli sorunlar yaşadığı için kendiyle baş başa kalmayı tercih ettiği, bunun sonucunda da mutsuz olduğu bilinir. Oysa ki, bazı küçük püf noktalarına dikkat ederek diğer kişilerle sorunsuz bir iletişim kurmak mümkün. İkili ilişkiler için de geçerli olan bu durum özellikle evlilikler için önem taşıyor. Daha önceki yazılarımızdan olan Okumadan Geçmeyin! İşte Mutlu Evliliğin Sırları konu başlıklı yazımız da bu konuda fikir verecektir.

iletisim-sorunlari
Etkili İletişim

Doğru İletişim Kurmak için 10 Püf Noktası!

Aslında iletişimde yaşanan sorunların ortadan kaldırılması çok da zor değildir. İşte iletişim sorunları ile başa çıkma yöntemleri…

  • Sözlü ve yazılı iletişim de dahil olmak üzere kişilerle iletişim kurduğunuz kanal her ne olursa olsun saygıdan asla vazgeçilmemesi gerektiğini unutmayın. Kendinizi ifade ederken de, karşınızdakini dinlerken de saygılı olmaya özen gösterin.
  • Çok konuşmak demek iyi bir iletişim kurmak demek değildir. Kişinin konuştuğundan daha fazla dinlemesi ve dinlediğini belli etmesi gerekir. Diğer kişiler önemsendiklerini fark ettikleri sürece sizi önemserler.
  • İletişim sorunları denince akla gelen bir diğer konu da dinlemek ve anlamaya çalışmak arasındaki farktır. Sadece dinlemek yetmez. Ne anlatıldığını ve karşınızdaki kişiyi anlamaya çalışırsanız sorunlar daha kolay hallolur.
  • İletişim kurduğunuz kişinin değer yargılarını, inançlarını ve yaşama bakışını anlarsanız onunla doğru iletişim kurmanız kolaylaşacaktır.
  • Empati kurmak yaşamın geneline yayılması gereken bir özelliktir. Her iletişiminize empati ile yaklaşın. Kendinizi karşınızdakinin yerine koyarak düşünün.
  • Karşı tarafın ne anlattığı beynimiz için sadece tetikleyici rol oynar. Beyni ilgilendiren bölüm sizin ne hissettiğinizdir. Duygularınızı kontrol altında tutmayı başarırsanız kelimelerinizi ve davranışlarınızı da daha özenli hale getirebilirsiniz.
  • Diğer kişilerden istekleriniz olması halinde bunu ne şekilde söylediğiniz önemlidir. Kibar bir dil, pozitif yaklaşım her zaman olumlu etki eder.
  • Tarafsızlık ve her zaman doğrudan yana olmak yargılamayı azaltır. Karşınızdakini yargılamadan önce kendinizi daha doğal ifade etmeyi deneyin.
  • Kişilerin size “hayır” deme ihtimalinin her zaman olduğunu unutmayın. Hiç kimsenin istekleri ve düşünceleri sürekli kabul görmez.
  • İletişimin tek unsurunun konuşma olmadığını, etkili ve doğru iletişime beden dilinin, ses tonunun da dahil olduğunu unutmayın.
iletisim-sorunlari
Doğru İletişim Kurmak
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ