İştahsız Çocuklara Yönelik İpuçları

İştahsız Çocuklara Yönelik İpuçları

Anne ve babalar böyle durumlarda, duydukları endişeyle birlikte, çocuklarıyla tehdit eder bir havada konuşabilir, çocuklarını yemek yemesi için zorlayabilir veya cezalandırabilirler. Bu davranışlar, çocuğunuzun duygusal ve zihinsel gelişiminde kötü rol oynayabilir. Özellikle ailelerin yemeğini yemediği sürece istediği, sevdiği herhangi bir şeyden mahrum kalacağını ifade ettikleri tehditkar cümleler kullanmaları, çocukların sürekli olarak ödül için yemek yeme alışkanlığına dönüşmektedir.

Aynı şekilde, yemeğini yerse tatlı türü yiyeceklerden vereceklerini söyleyerek motive etmeye çalışmaları, çocuğun tatlı yeme alışkanlığının pekiştirilmesi gibi sağlıksız bir sonuç doğurabilmektedir. Bu sebeple, anne baba olarak bu gibi özendiricilerden kaçınılması son derece önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra, anne ve babanın, çocuğu yine motive etmek ya da yemek yemeye özendirmek için söyledikleri, “Yemeğini yersen kocaman olursun.” tarzındaki cümleleri de gerçekçilikten oldukça uzak olduğunu anlamalarını; bu tarz cümlelere çocuğun kanmadığı gibi, yeme davranışını da değiştirmeyeceğini her zaman göz önünde bulundurmaları gerektiğini göstermektedir.

Çocuğun yemek yeme saatlerini, özellikle sabah, öğle, akşam olarak belirleyip, o saatleri her gün düzenli olarak rutin hale getirmek gerekmektedir. Yemek zamanlarında çocuğun tabağına yiyebileceği kadar ve makul bir miktarda yemek koyulmalıdır. Eğer çocuk tabağındaki bütün yemeği yerse, biraz daha isteyip istemediği sorulabilir. Yemek sırasında uygulamak için belirli kurallar belirlemek fayda sağlayacaktır.

Örneğin; ağızda yemek varken konuşulmaması, televizyon karşısında yemek yenmemesi, yemek bitene kadar masadan kalkılmaması gibi belli başlı kurallar. Yemek saati içinde, yemeği bitirmek için belirli bir süre belirlenmelidir, (yaklaşık olarak 25-30 dakika ) ve bu süre bitince sofranın kaldırılacağı çocuğa özellikle belirtilmelidir. Önemli noktalardan biri de, öğünler arasında abur cubur yenmesini kısıtlanmasıdır. Böylece çocuk, acıktığı zaman yemek yemesi gerektiğini zamanla kısa sürede anımsayacaktır.

Yemek esnasında çeşitli türde sağlıklı yemek seçenekleri sunup, çocuğun masadakilerden istediğini yemesi konusunda serbest bırakmak da faydalı yöntemlerden birini oluşturmaktadır. Unutulmamalıdır ki, büyüdükçe çocukların iştah durumu ve yiyeceklerden tat alma duyusu değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte, anne ve baba zamanla çocuğunun yemek yeme alışkanlığının da düzene girdiğini görebilmektedir. Bunun için ebeveynlerin çocuklarına karşı son derece sabırlı olup, bu dönemle ilgili bilinçlenerek hareket etmeleri, kendilerine çok sayıda yarar sağlayacaktır.

 

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ