İstiridye Mantarı Nasıl Yetişir? İstiridye Mantarı Üretimi!

Özellikle son yıllarda adın daha sık duymaya başladığımız istiridye mantarı lüks restoranların lezzetli menülerinde karşımıza çıkıyor. İstiridye mantarı kilo verdirici özelliği nedeniyle diyet listelerinde de yerini alıyor. Kültür mantarlarından çok daha lezzetli olan bu mantar çeşidi Türkiye’de her geçen gün daha çok tüketilmeye devam ediyor. Aynı zamanda istiridye mantarı nasıl yetişir sorusuna cevap arayanların sayısı da artıyor. İstiridye Mantarının Faydaları Nelerdir? Konulu yazımızda bu bitkinin faydalarından da bahsettik.

istiridye-mantari
İstiridye Mantarı

İstiridye Mantarı Nasıl Yetişir?

İstiridye mantarı nasıl yetişir? Bu mantar türünün tohumları bulunmaz. Bu nedenle üretimi ve çoğaltılması da miselleri dikilerek gerçekleştirilir. İstiridye mantarı üretimi sırasında misellerin dikilmesi konusu önem taşır. Doğru zamanda doğru dikim işlemi yapılmaması halinde istenen verim elde edilemez. İstiridye mantarının misellerinin dikilmesi için gerekli şartların bulunması gerekir.

istiridye-mantari
İstiridye Mantarı Yetiştirme

İstiridye Mantarı Nasıl Dikilir?

Diğer kültür mantarı çeşitlerinden daha lezzeti olması sebebiyle ayrılan ve giderek sofralarımızda daha çok yer bulan istiridye mantarı dikimi miselleri ile yapılır. Tohumu olmayan bu bitkinin miselleri dikilirken bazı şartlar gereklidir. İstiridye mantarı üretimi yapan firmalar bu şartları suni olarak sağlama yoluna giderler. Yani gerekli sıcaklığı, ışığı, meni ve havalandırmayı yapay yöntemler kullanarak doğal bir ortam yaratmaya çalışırlar. Doğal ortamlarda bu şartlar sağlanabiliyorsa istiridye mantarı üretilebilir. Şartlar uygun hale getirildikten sonra plastik torbalarda üretim yapılır. mantarın toprağına yan tarımsal ürünler de ilave edilerek verimi artırılır. İstiridye mantarının miselleri yılın her ayında dikilebilmektedir.

İstiridye mantarı yetiştirme ayrıca kütükle de yapılır. Kütükte istiridye mantarı yetiştirme işleminde kullanılacak olan kütüklerin sağlıklı ve yeni kesilmiş olması gerekir. Bu şekilde dikim yapmak için en uygun aylar ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bu aylarda kütükler suyu daha iyi çeker ve istiridye mantarından verim elde edilir.

istiridye-mantari
İstiridye Mantarı Üretimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ