Kalp Krizi Geçiren Birine Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Kalp Krizi Geçiren Birine Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Kalp Krizi Geçiren Birine Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Tek bir ömrümüz var. Bunun için gayret edip, bizim için hazine değerinde olan sağlığımızı korumak için elimizden gelen çabayı gösterelim. Ailemizde herhangi bir hastalığı geçirmiş olan kişiler var ise, aynı hastalığı bizim de geçirebilecek olmamız ihtimaller arasındadır. Örneğin ailenizde şeker hastası olan bir yakınınız var ise, bu anne, baba, hala, teyze, ana anne, amca vs. olabilir. İleriki yaşınızda şeker hastası olabilme ihtimaliniz neredeyse yarı yarıyadır. Aynı şeyleri kalp için de söyleyebiliriz. Ailenizde önceden kalp krizi geçiren biri varsa, sizin daha dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü genlerinizde aynı hastalığı taşıyorsunuz. Bunun için önlem almakta fayda var. Erken teşhis, her zaman için hayat kurtarır. Bir yeriniz ağrıyorsa, uzun zaman geçmek bilmeyen ağrıysa bir hekime görünmekte fayda vardır.

Kalp Krizi Nasıl Meydana Gelir?
Kalp bölgesine giden damarların birçoğunun tıkanması veya kalbin bir bölümünün ölmesi durumudur. Kalbi besleyen damarların bir pıhtılaşma sonucu tıkanmasıdır diyebiliriz. Kendimizde veya bir başkasında görülme olasılığı yüksektir. Belirtileri; sırt ağrısı, çene ağrısı, göğüs daralması, göğüste bir ağırlık hissi vs. Soğuk terleme, telaşlı hal, ölüm korkusu gibi.

  • Kalp Krizi Geçirme Olasılığı Yüksek Kişiler:
  • Sigara,
  • Fazla kilolar,
  • Stres,
  • Hareketsiz yaşam

Kalp Krizi Geçerine Birine Nasıl Yardımcı Olabiliriz

Kalp krizinin en büyük tehlikesi şüphesiz ki ani ölümdür. Kimi insanlar uykuda kriz geçirirler, kimisi spor yaparken olabilir. Kalp ritim bozukluğu hastalığı da ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Kalp krizi geçiren biri varsa yakınımızda, öncelikle yapmamız gereken 112’yi aramak olmalıdır. Yetkililer bizi yönlendirecektir. Hasta muhakkak sedye ile taşınmalıdır. Hastayı sakin olması için ikna etmeliyiz. Üzerinde kravat, kemer gibi onu sıkacak olan eşyaları çıkarmalıyız. Kişi bu esnada kesinlikle yürümemeli, koşmamalı, hareket etmemelidir. Kalp zaten yorgun bir de hareket ederse çalışmaya hiç hali kalmaz. Gömleğinin üst düğmesini açalım ki rahat bir nefes alsın. Aspirin çiğnetmek de çok faydalıdır. Dünyada ’da Türkiye’de de ani ölüm riskleri fazlalaşmaktadır. Son yıllarda 20’li yaşlara kadar bile düşmüştür. Bunun için önlemimizi önceden almakta fayda vardır.

Kalp Krizi Geçiren Birine Nasıl Yardımcı Olabiliriz

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ