Karatay Diyeti ile Zayıflama

Son yıllarda en çok konuşulan diyet programlarından birisi hiç şüphesiz Karatay diyeti ile zayıflama tekniği.

Uzun yıllardır uyguladığımız diyet listeleri, zayıflama programları, yorucu spor hareketleri, Prof. Dr. Canan Karatay’ın iddialı çıkışlarıyla bir bir hükmünü yitirmiş gibi görünüyor.

Peki nedir Karatay diyeti?

İsterseniz öncelikle nasıl kilo aldığımıza ve bu kiloların vücudumuza ne gibi olumsuz etkileri olduğuna bakalım;

Karatay’a göre kilo alıp vermede etkili olan en önemli iki hormon “insülin ve leptin” hormonlarıdır. Kişi birşeyler yemeye başladığı an vücut insülin hormonu salgılamaya başlar. İnsülin hormonunun öncelikli görevi vücuda giren besinleri enerjiye çevirmektir. Ancak tüketilen besin miktarı fazla ya da karbonhidrat seviyesi yüksek ise, bununla beraber kişi hareketsiz bir yaşam tarzına sahip ise insülin hormonunun ikinci görevi devreye girer ve fazla gelen kan şekerini daha sonra kullanmak için depolamak üzere karaciğere ve diğer organlara taşır.

Birşeyler yedikten sonraki 2-2,5 saat boyunca insülin hormonu devrededir. Sürekli birşeyler yenmesi durumunda ise bu hormon vücutta devamlı aktif halde olur. Her an yapılan depolamanın sonucu ise bizlere yağlanma ve kilo alımı olarak geri döner.

Son yıllarda hayatımızı fazlasıyla tehdit eden aşırı kilo alma ve obezite sorunu ise tedavisi zor ve masrafli hastalıkları beraberinde getiriyor.

Bu hastalıkların başında şeker,yüksek tansiyon,kalp hastalıkları,karaciğer rahatsızlıkları,felç,bel problemleri gibi hayatımızı direkt olumsuz etkileyen hastalıklar olduğu gibi,polikistik over tarzı,alt katagorisinde “hormonal bozukluklar,adet düzensizliği,çocuk sahibi olmakta zorlanma ve psikolojik bozukluklar” barındıran pek çok hastalık da aşırı kilonun etkisi olarak vüzutta kendini göstermektedir.

Kilo almanın önüne geçen leptin hormonu ise zayıflama konusunda en can alıcı hormondur. Leptin hormonu yemek yedikten 4-5 saat sonra devreye girer ve bu hormon devrede olduğu süreçte depodaki yağlar gider. Çünkü leptin hormonunun görevi, kan şekerinin düşmesiyle birlikte vücuda enerji sağlamak için depolanmış yağları kullanmaktır. Leptin hormonu görevde iken insülin salgılanmasını engeller ve kan şekerinin normal düzeyde olmasını sağlayarak kişide tokluk hissi yaratır.

Buradan yola çıkan Karatay diyetinin ana prensibi “sık sık ve az az yemek” yerine, belirli aralıklarla doyana kadar yemek, yediklerinizin karbonhidrat değeri düşük besinler olmasına dikkat etmek ve hareketli bir yaşam tarzına sahip olmaktır.

Karatay’ın zayıflama önerileri arasında ilk sırada yer alan kural ise “şeker tüketimi” alışkanlığından vazgeçilmesidir.

Yağ tüketimi konusunda bilinen tüm kalıpları yıkan Prof. Dr. Canan Karatay, geleneksel görüşlerin aksine yağın tüketilmesi gereken en önemli besin olduğunu, özellikle tereyağı ve doğal köy zeytinyağının korkmadan tüketilmesi gerektiğini söylemektedir.

Gene bilinenin aksine kırmızı et tüketiminin de önemli olduğunu belirten Karatay, bunun yanında balık, mevsim sebzeleri, baharatlar, tüm bakliyat çeşitleri, yoğurt, ayran,süt, yağdan zengin kuru yemişler (ceviz,fındık,fıstık,badem) ve liften zengin keten tohumu gibi gıdaların bol bol tüketilmesini önermektedir.

Fazla glikoz içeren taze meyveler yerine kuru meyveler ve gene bilinenein aksine günde 2 yumurta tüketiminin de önemli olduğunu ayrıca belirtmektedir.

Tüm bu iddiaları bilimsel gerçeklerle de kanıtlayan Prof. Dr Canan Karatay’ın zayıflama önerileri bir diyet listesinden ziyade, tüm hayatımıza yaymamız gereken bir yaşam tarzıdır.

Sadece sağlığımızı olumsuz etkilemekle kalmayan aşırı kilo problemi aynı zamanda sosyal hayatımızda da pek çok olumsuzluğu beraberinde getirdiği gibi, olduğumuzdan daha yaşlı görünmemizi sağlayan en önemli  etkenlerden biridir.

Oldukça kolay yöntemler içeren Karatay diyeti ile zayıflama tekniklerini yaşam tarzınız haline getirerek sizler de daha sağlıklı bir hayat ve daha fit bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Ve unutmayın, Karatay zayıflama önerileri kısa vadeli bir diyet listesi değil,bir yaşam tarzıdır.

Karatay Diyeti adlı sayfamızda verdiğimiz bir haftalık diyet listesini baz alarak sizler de kolaylıkla kendi haftalık menülerinizi uygulayabilirsiniz. Başlarda oluşacak kilo alımını dert etmeyin, zaman içinde kilo alımı duracak ve zayıflamaya başlayacaksınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ