Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Diyette Ne Yenir?

Son zamanlarda çok konuşulur hale gelen ketojenik diyet geçmiş dönemlerde aslında bazı hastalıkların tedavi yöntemleri arasında yer alıyordu. Ketojenik diyet nedir sorusu sorulmaya devam ederken uzmanların da bu konudaki açıklamaları sürüyor. Uzmanlar, ketojenik diyetin özünün yiyeceklerdeki enerji dağılımının düzenlenmesi olduğunu söylüyorlar. Bu diyet çeşidinde en az karbonhidrat içeren yiyeceklere yer veriliyor. Protein içeren yiyecekler ketojenik diyette orta seviyede yer alırken, ağırlık yağlı yiyeceklere veriliyor. Bir başka deyişle ketojenik diyet nedir sorusu diğer pek çok diyet listesinde yasak olan yiyeceklerden oluştuğu şeklinde cevaplanıyor. Daha önce yayınladığımız 1 Haftalık Göbek Yağlarını Eriten Diyet adlı yazımız da takipçilerimiz tarafından çok okundu.

ketojenik-diyet-nedir-
Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyette Neler Yenir?

Ketojenik diyet nedir? Beslenme düzeninizi yeniden planlayan bu diyet yağ içeren besinleri çok tüketmek, protein içeren besinlerden destek almak ve karbonhidrat alımından uzaklaşmak üzerine kuruludur. Tam da bu noktada ketojenik diyette neler yenir konusu devreye giriyor. Ketojenik diyet listeleri et, balık, tereyağı, fındık, yumrta, kremalar, kuruyemiş, peynir, zeytinyağı benzeri sağlıklı yağları içeriyor. Ketojenik diyette ayrıca tuz ve biberle baharatlar da yer alıyor.

ketojenik-diyet-nedir-
Ketojenik Diyette neler Yenir?

Ketojenik Diyet Zararlı mı?

Bildiğimiz sağlıklı beslenme olgusundan biraz farklı olan ketojenik diyet listeleri aynı anda ketojenik diyet zararlı mı sorusunu da akla getiriyor. Uzmanlar ketojenik diyetin zararları konusuna da açıklama getiriyorlar. Ketojenik diyet nedir tanımını yaptıktan sonra olası riskleri de aşağıda sizler için sıralandı.

  • Metabolizmayı yavaşlatma ihtimali vardır. Diyet bittikten sonra metabolizma hızına bağlı olarak kilo alımı gerçekleşebilir.
  • Ketojenik diyet menüleri içinde lifli besinler çok az olduğundan kabızlık gibi bağırsak sorunları yaşanabilir.
  • Yağ ağırlıklı beslenme şekli olduğundan kolesterol artabilir.
  • Yağ alımından dolayı karaciğerin yükü artar. Diyete başlamadan önce karaciğer tetkikleri yaptırılarak enzimlerin seviyesinin normal olup olmadığına bakılmalıdır.
  • Karbonhidrat içeren besinlerden hariç dolaylı olarak glikoz alımı gerçekleştiğinden ve beynin temel enerji kaynağı olan glikoz alımı az olduğundan zihinsel faaliyetlerde yavaşlama görülebilir.
  • Ketojenik diyet yapanlarda kalp ritminin bozulduğuna da rastlandığı olur.
ketojenik-diyet-nedir-
Ketojenik Diyet Zararlı mı?
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ