KOLİK BEBEK NASIL SAKİNLEŞİR

KOLİK BEBEK NASIL SAKİNLEŞİR

Öncelikle kolik nedir kısaca tanımlayalım.Bazı bebekler gün içinde uzun süreli veya sık ataklar şeklinde ağlama krizine girerler.Bu aşırı ağlama krizlerine “kolik” adı verilir.Kolik en çok ailenin ilk erkek bebeğinde görülür.Ayrıca yapılan araştırmalara göre kolik sigara içen annelerin bebeklerinde 2 kat daha fazla ve anne sütüyle beslenen bebeklerde ise daha az görülür.Maksimum 3 ay süren bir durumdur.Nadiren 4 ve 5.aya kadar devam eder.Henüz nedeni bilinmediği için belirli bir tedavi yöntemi yoktur.Ancak bazı davranış terapileriyle bebeği sakinleştirmek gayet mümkündür.Peki kolik olan bebeği sakinleştirme yolları nelerdir? (54)

 

Dr.Harvey Karp,kendine has teknikleri ve bebeklere yaklaşımıyla dünya çapında ismini duyurmuş bir uzman doktor.Ayrıca Madonna,Michelle Pfeiffer ve onlar gibi pekçok ünlü ismin çocuk doktoru olan Karp,milyonlarca anne babaya yardımcı olmuş bir doktor.Ona göre kolik olan bebeği sakinleştirme yolları gayet basit.5S Kuralı;

 

-Swadding (Kundaklama) : Çoğu bebek, kolları sıkıca kundaklandığında sakinleşir.Unutulmaması gereken,kalçasına baskı yapacak şekilde sarmalanması ile birlikte kollarının sabitlenmesidir.

 

-Side/stomach position : (Karın üstü/yan pozisyon) : Bebeğinizi sol tarafınıza veya karın üstü kolunuzun üzerine yerleştirin.Sonrasında bebek sakinleştikten ve uyuduktan sonra güvenle yatağına yatırabilirsiniz.

 

-Shushing (Şışş sesi) : Aslında çoğu anne bebeğini sakinleştirmek için iç güdüsel olarak bu sesi çıkartır.Dr.Karp kitabında da buna değinir,ancak daha yüksek bir tonda bu sesi çıkartmanın gerekli olduğunu vurgular.

 

-Swinging (Sallama) : Bebek annesinin veya bir başkasının kollarında sallandığında ve hatta bebek salıncağında yine salladığında daha çok sakinleşir.Şışş sesi gibi,sallamanın da anne karnındaki ortamı taklit ettiği öne sürülür.

 

-Sucking (Emme) : Bebekleri zaten en yaygın sakinleştirme şekli emdirmektir.Anneler bebeğin emme ihtiyacını biberon,emzik ve meme yoluyla giderir.Bebekler kolik durumundan emerek yine kurtulabilirler.

 

Kolik olan bebeği sakinleştirme yolları Harvey Karp’a göre bu şekilde maddelenmiştir.Ayrıca Harvey Karp’a göre kolik ağlamalar,sanıldığı gibi gaz sancısından dolayı değil bebeklerin bazılarının hayata adaptasyon sürecinde zorlanmasından kaynaklanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ