Kurban Etleri Nasıl Saklanmalıdır?

Kurban bayramının gelmesiyle küçükten büyüğe herkes heyecanlanmaya başladı. Her bayramda olduğu gibi bu bayramda da içimizi sevinç kaplıyor. Ama akılları da kesilen kurban etleri nasıl saklanır sorusu meşgul ediyor olabilir. Bu yazımızda kurban etleri nasıl saklanır, nasıl tüketilmelidir? sorularının cevabını vermeye çalışacağız.

Öncelikle kurban etlerini kesip dinlendirmeden yemek tavsiye edilmemektedir. Etleri en az 12 saat bekletmek hem lezzetini arttıracaktır, hem de daha sağlıklı olacaktır. Etler güneş görmeyecek şekilde, 0-15 derece arasında dinlendirilmelidir. İlk gün kurban etinin sıcaklığı düşürülmek için buzdolabında da saklanabilir.

Kurban Eti Nasıl Saklanır ?

Uzun süre saklanacak olan etler, küçük parçalar halinde hava almayacak bir poşetle dondurucuya yerleştirilmelidir. Kurban etleri buzdolabının normal kısmında en fazla 5-6 gün saklanabilir. Birkaç gün içerisinde dondurucuya koyulmayan ve tüketilmeyen etler, kokmaya ve yeşillenmeye başlar. Etin bozulan kısımlarının tüketilmesi kesinlikle önerilmez. Bozulan kısmı temiz bir bıçakla kesilerek atılmalı ve asla tüketilmemelidir.

Kıyma nasıl saklanır?

Bütün et parçalarına göre daha hızlı bozulan kıyma da buzdolabının soğutucu kısmında sadece 2-3 gün dayanabilmektedir. Daha küçük parçalar halinde olduğu için bozulma süresi de daha kısadır. Kıymaları kullanacağınız miktarda (köftelik, yumurtalık vs.) ayırıp hava almayan poşetlere koyduktan sonra dondurucuda saklamanız önerilir. Kıymaları ilk paketlerken öğünlük olarak paketlemeniz sonrasında size kolaylık olacaktır.

Büyük parça etler nasıl saklanır?

Büyük ve kemiksiz et parçaları temiz bir bıçakla uygun boyutta küçültüldükten sonra hava almayan poşetlerle dondurucuda saklanmalıdır. Etlerin boyutu tercihinize göre değişiklik gösterebilir. Kuşbaşı veya yemeklerde kullanmak için daha büyük boyutlarda kestiğiniz etlerin poşet içinde hava almaması çok önemlidir. Bu yüzden poşetlerin ağızları titizlikle kapatılmalıdır. Her kısmın eşit şekilde donması için de etler poşetin her yerine eşit şekilde yayılmalı ve poşetin ucunda biraz boşluk bırakılmalıdır.

Tercihe göre kuşbaşı etler kavrulduktan sonra da poşetlenip dondurulabilir. Böylelikle yemek yaparken etleri daha pratik bir şekilde kullanabilirsiniz.

Kurban etleri yıkanır mı?

 Kurban etlerinin yıkanıp yıkanmaması da merak uyandıran bir konudur. Kesilen etlerin yıkanması sakıncalı bir durumdur. Çünkü etin ıslak kalması, bakterilerin kısa sürede çoğalmasına yol açar. Bu da saklanacak olan kurban etinin kısa sürede bozulmasına neden olabilir. Bu yüzden eti yıkamak yerine yüksek ısıda pişirmeyi deneyebilirsiniz. Eğer yıkama konusunda kararlıysanız, yıkadıktan sonra kısa süre içinde pişirip tüketmeniz gerektiğini unutmayın.

Kurban etleri nasıl çözdürülür?

Peki, et nasıl çözdürülür? Yemeklerinizde kullanmak üzere buzluktan çıkarttığınız eti nasıl pişmeye hazır hale getireceksiniz? Eti dışarıda bırakmak, kaloriferin üzerine koymak ya da sıcak şu kullanmak kesinlikle kaçınılması gereken davranışlardır. Bu şekilde ette bakteri üremesine yol açılabilir. Bunlar yerine etin, buzdolabının en üst rafında bekletilmesi gerekmektedir. Bu şekilde bırakılan et yumuşadığında yemeklik için kullanıma hazır haldedir!

Kurban hakkında diğer bilgiler

Kurbanın kaçta kaçı dağıtılır ?

Kesilen hayvanın eti, yaklaşık olarak 3e ayrılır. 3te bir kısmı ev halkı için ayrılır, üçte biri akraba ve komşulara dağıtılır. Kalan üçte biri de fakir ve muhtaçlara yollanır. Bu taksim şekli mendubtur. Fakat kesen şahıs zenginse, tamamını veya çoğunu fakirlere dağıtabileceği gibi, orta halli veya kalabalık ise, çoğunu veya hepsini evinde kendi için de bırakabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ