Menopozla Doğal Yollarla Başa Çıkmanın Yolları

Menopozla Doğal Yollarla Başa Çıkmanın Yolları

Menopoz halk arasında hastalık gibi görünmekle beraber, kadınların yaşadığı doğal bir süreçtir. Günümüzde kadınların doğurgan olduğu yılların bitiminden sonra ortalama 20-40 yıl daha yaşadığı bilinmektedir. Menopoz döneminde yaşanan östrojen azalması, kemik yoğunluğunun azalması ve kalp hastalığı oluşma durumu artıyor.

Menopozu bazı kadınlar kolay geçirir, adet görmenin sona ermesi dışında başka bir yaşamaz. Bazı kadınlarda ise çok çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bunların başında vajinal kuruluk, ani ateş basmaları veya uykusuzluk gelmektedir. Bu belirtiler keyif kaçırıcı olsa da, vücudunuzun size işaret verme yoludur. Yaşanan problemler ne kadar fazlaysa vücuttaki östrojen kaybı o denli büyük demektir.

Menopoz döneminde doktorun da yardımıyla; kemik erimesi ve kalp hastalığı hakkında genetik riskler değerlendirilebilir. Menopoz dönemine giren hanımlar doktorlarına tüm belirtileri anlatarak östrojen veya kaybolan hormonları yerine koymak için uygulanacak tedaviler görüşülmelidir. Belirgin bir risk olmasa bile iki kadından birinden kemik erimesine rastlanmakta ve 65 yaşın üstündeki her üç kadından birinde koroner kalp hastalığı görülmektedir.

Menopoza girildiğinde kemik erimesini önlemek için bazı tedbirler alınabilir.

*Yemeklerle birlikte toplamda 1500 mg kalsiyum ve 400-800 I.U. D vitamini alınmalıdır. D vitamini kalsiyum emilimi için önemlidir. Yaş geçtikçe güneş ışığından D vitamini alınma oranı azalmaktadır.

*Düzenli olarak spor yapılmalı; tempolu yürüyüş, tempolu koşu, bisiklete binmek gibi ağırlık kazandırıcı egzersizler yaparak kemiklerdeki baskı kullanılmalıdır. Yüzmek ağırlık kazandırıcı bir egzersiz değildir.

*Beslenmedeki protein miktarını azaltmak gerekmektedir. fazla protein tüketmek yemek kalsiyumun kemiklerinizden filtre edilmesine neden olmaktadır.

*Alkol, kafein, karbonatlı soda tüketilmemelidir. Tüm bu içecekler kemik erimesini arttırmaktadır.

*Tam tahıllar, meyve ve sebzeler bolca tüketilmelidir. Özellikle de lifli yeşil sebzelere ağırlık verilmelidir.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ