Nevruz Hakkında Tüm Merak Edilenler

Nevruz Hakkında Tüm Merak Edilenler

Nevruz Nedir?

Nevruz, halk arasında bilinen anlamı bahar bayramıdır. Pers kökenli bir gelenek olan Nevruz kutlaması, aslında baharın uyanması anlamına gelir. Toprak kıştan çıkıp yeniden mahsul vermeye başlamak üzere uyanışa geçer. Ve bu uyanış bahar bayramı olarak Nevruz adı ile kutlanır.

Nevruz Ne zaman Kutlanır?

Nevruz, 2.Yüzyılda kutlanmaya başlanmış ve aslında yılın ilk gününü temsil etmektedir. Bahar bayramı olarak kutlanan Nevruz, kimi toplumlarda 21 Mart kimi toplumlarda 22-23 Mart tarihlerinde kutlanmaktadır. 2010 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart’ın “Dünya Nevruz Bayramı” olarak resmen kabul etmesi ile tüm toplumlarda bu tarih geçerli sayılmaktadır.

Nevruz Bayramında Neler Yapılır?

Nevruz’u farklı milletler çeşitli şekillerde kutlarlar. İran’da en önemi bayram olarak beş gün boyunca resmi tatil olur. Çocuklara çeşitli şekerlemeler dağıtılarak kutlanırken, Afgan inanışlarında; kuru üzüm, iğde, Antep fıstığı gibi yedi yemişten oluşan karışım tabağı hazırlanır ve adına Haft Mewa denir. Kürt halklarının Nevruz kutlaması halk arasında en bilinen ve yaygın olanıdır.

Kürt halkları geniş arazilerde toplanır, kadınlar renkli kıyafetler giyer ve ortaya büyük bir ateş yakılır. Herkes ateşin etrafında danslar eder ve sırası gelen ateşin üstünden atlar. Ateşin üstünden atlama bazı inanışlarda kötü ruhları uzaklaştırmak için, bazı inanışlarda hastalıklardan kurtulmak için yapılır. Ateşe tapanlarda ise durum biraz farklıdır. Zerdüştlük gibi inanışlarda ateş kutsal sayıldığı için bir nevi ayin niteliğindedir ve ateşin içinden geçerek üstünden atlayarak kişiyi ateşin kutsadığına inanılır.

Ateşin üstünden atlama inanışı eski Türk inanışlarında Hıdırellez’de de yapılan bir kutlama şekli olup amaç farkından dolayı Nevruz’la karıştırılmaması gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ