Parmak Çıtlatmak Hakkında

Parmak çıtlatmak artık hepimizde alışkanlık haline gelmiş bir davranıştır. Parmak çıtlatması reseptörleri uyarır, bu da bize gevşeme ve rahatlama hissi verir. Bu yüzden genelde uzun süre kalemle yazı yazan ya da buna benzer işi olanlar ve öğrencilerde parmak ağrısı şikayeti olur. Bu kişiler fazlasıyla parmak çıtlatma ihtiyacı duyarlar. Bunun sebebi parmak çıtlatmanın, insanlarda yarattığı bu gevşeme ve rahatlama hissidir. Bu yüzden alışkanlık haline gelir.

parmak-citlatmak-hakkinda-5

Parmak çıtlatmak halk arasında söylendiği kadar tehlikeli değildir. Kireçlenmeye sebep olacağı söylense de uzmanlar bunu doğrulamamaktadır. Yapılan bir araştırmada; 50 yıl boyunca bir tıp doktoru sadece sol elindeki parmaklarını kütletmiş; sağ elindeki parmaklarını hiç kütletmemiştir. Bu çalışmanın sonucunda, kireçleme konusunda bir farklılığa rastlanmamıştır.

parmak-citlatmak-hakkinda-4

Ayrıca genel kanı olan elde titreme rahatsızlığına da yol açmaz. İspatlanmış büyük bir zararı yoktur. Ancak yapılan araştırmalara göre nadir de olsa, parmaklardaki bağ dokusunun zedelenmesine ve burkulmasına sebep olur. Eklemlerde şişliğe, yumuşak doku hasarlarına neden olur. Ayrıca parmak çıtlatanların kavrama kabiliyetleri, parmak çıtlatmayanlara göre daha azdır. Erken artroza veya eklemlerde deformasyona neden olmaz.

parmak-citlatmak-hakkinda-3

Parmak çıtlatma sırasında ne olduğunu araştıran Kanada Alberta Üniversitesi’nde kurulan ekibin yaptığı inceleme soncunda ortaya ilginç bilgiler çıktı. Parmak çıtlatırken eklemler aniden genişler, eklem sıvısı içindeki gazlar açığa çıkar ve bunlara baskı yapıldığında gazın dışarı yansıması sonrası çıtlama sesi duyulur. Parmak çıtlatma anı 310 mili saniye sürüyor.

parmak-citlatmak-hakkinda-2

Araştırmalara göre; parmak çıtlatan insanlar psikolojik sorunlara yatkınlığı daha fazla olur. Ayrıca; parmak derisini yeme, sigara ve alkol bağımlılığı gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

Parmak çıtlatma art arda yapılamaz. Çünkü çıtlama sonucu açığa çıkan gazlar eklem sıvısı içinde çözünürken en az 20 dakika geçer.

parmak-citlatmak-hakkinda-1

 

 

 

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ