Şal Modelleri Ve Yapılışı

Geçmişten günümüze kadar gelen örgü işinin modası, hiçbir zaman geçmemektedir. Mümkün olduğu kadar her evde bu işi yapan birileri mutlaka vardır. Bu kişiler, kendiler ya da çevresindeki insanlar için bir ya da birkaç tane örgü işi mutlaka yaparlar. Bunlardan biri de kışlık olarak, bize faydası olan şal modelleridir. Şal, genellikle kışla sonbaharın kesiştiği serin gecelerde, ince kıyafetlerimizin üzerinden kullandığımız bir çeşit örtüdür. Üzerimize şal aldığımız zaman, üşümemiz biraz olsun kesilir. Kış aylarına hazırlanırken, en sık yapılan örgü çeşitlerinden biridir. Şal modelleri ve yapılışı bakımından iki tip araç kullanılır:  tığ ve şiş. Fakat en sıcak tutan şallar şiş ile yapılanlardır. Çünkü içeriye soğuk geçirmez. Tığ ile yapılanlar, delik delik olduğundan üşüyebilirsiniz.

Pek çok şal modelleri ve yapılışı bulunmaktadır. İnterneti açtığınızda hepsi karşınıza çıkar. En güzel modeller haraşo modeli örülerek yapılan şal modelleridir. Bunlara bir örnek olarak bir örgü modellerini de sizlerle paylaşacağız. Öncelikle 5 numara bir şiş ve isteğiniz doğrultusunda herhangi bir renk olan bir yün ip temin edebilirsiniz. Örmeye, 80 ilmek atarak başlayabilirsiniz. Sonrasında öreceğiniz sıralar hep haraşo örgü olsun. Bedeninize göre 6 cm kadar örerek, kol kısmı için her iki taraftan 3+2+1 şeklinde kesin. Sonrasında kalan bölgeyi 26 cm daha örün ve omuz kısımları için 22’şer ilmek olarak iki aşamada kesin. En son sırada kalan 24 ilmeği de keserek bitirin. Buraya kadar arka kısmı örmüş oldunuz.

Ön kısma geldiğinizde,  13 ilmek ile yeniden başlayın ve haraşo olarak devam edin. Orta kısma geldiğinizde her düz sırada 15 defa 1’er ilmek arttırarak örmeye devam edin. 6 cm sonra, kol kısmı için yine 3+2+1 olarak kesin. 26 cm örerek omuz kısmı için 22 ilmeği 2 aşamada keserek, bitirin. Şal modelleri ve yapılışı olarak birkaç kısımla tamamlamaktayız. Kolları oluşturmak için 38 ilmek atılarak, 6 cm haraşo örülüp, düz örgüyle devam edilir. İki taraftan 8 sıra ara olacak şekilde 12 defa 1’er ilmek artış yapılarak 62 ilmeğe ulaşılır. Kol boyu 40 cm ‘e gelince her iki taraftan her sırada 3+2+1 şeklinde 1’er ilmek kesilir ve 57. cm’de, kalan 28 ilmek kesilerek şal bitirilir. İstenirse, yaka fırfırları da yapılır. Sonrasında bütün parçalar dikilerek kullanılmaya başlanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ