Sumağın Faydaları Nelerdir? Sumak Nerede Yetişir?

Sumağın Faydaları Nelerdir? Sumak Nerede Yetişir?

Sumak bitkisi salatalara verdiği lezzet ve ekşimtırak tatla bilinir. 3 metre yüksekliği bulan bir bitkidir. Sumağın faydaları ve sumak nerelerde yetişir? Hangi bölgelerde sumak yetiştirilir? Konuları yapılan sorgular arasında yer alır. Canimanne.com takipçileri şifalı bitkiler, hangi bitkinin ne faydası olduğu, bitkilerin hangi rahatsızlıklara iyi geldiği gibi konuları merak ederler. Sitemizde Her Derde Bir Baharat başlıklı yazımız ilgi gören içerikler arasında yer alıyor. Bunu da inceleyerek diğer baharatlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Sumak neye yarar? Sorusunun cevabı da yazımızın devamındadır.

Sumak Nerelerde Yetişir?

Sumak adlı bitki Türkiye’de Anadolu’da, Arap ülkelerinde, Güney Avrupa’da ve Hindistan’da yetişir. Sumak Türkiye’de en çok Hatay, Adana, Gaziantep Sivas, Tunceli, Tokat, Siirt, Burdur ve Kahramanmaraş illerin de yetiştirilmektedir. Sumak ağacı ülkemizde doğal olarak kendiliğinden yetişmektedir ancak köylerde yaşayan nüfusların azalması ile az sayıda kişi bu bilgiye sahiptir. Bitkinin sarı gibi yeşil çiçekleri vardır. Sumak bitkisinin meyveleri kırmızı renktedir. Peki, sumak nerelerde kullanılır ve sumağın faydaları nelerdir?

Sumak Ağacı Aşılama

Sumak Nasıl Kullanılır?

Sumak nerede kullanılır? Sumak nasıl kullanılır? Bu bitki adını şifalı baharatlar ve şifalı bitkiler arasında geçirir. Sumağın faydaları saymakla bitmez. Ayrıca kullanıldığı yerler de çok çeşitlidir. Salatalarda soslara ilave edilerek kullanılan sumak ayrıca bazı zeytinyağlı yemeklerde de kullanılır. Tıpta ve sanayi de kullanıldığı bilinir. Yemek servis ederken süsleme amacıyla da kullanılan sumağın nasıl kullanıldığına da bakalım.

Sumak yaprakları yaz aylarında toplanarak demek yapılır ve kuruması için bırakılır. Kuruyan sumak yaprakları daha sonra çöplerinden ayrılarak ufalanır. Tıbbi alanlarda kullanılan sumak bitkisi ayrıca boya sanayinde ve deri imalatında da yer bulur.

Sumağın Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde bulunan glokositler, şekerler ve çeşitli asitler sayesinde sumağın faydaları artar.

  • Hafif dozda antiseptiktir. Mikropları öldürür.
  • İshali geçirme etkisi vardır.
  • Damarları daraltarak kanamaları geçirir.
  • Ateş düşürücü özelliğe sahiptir.
  • Şeker hastalarında idrar söktürücü etkisinden dolayı kullanılır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ