Topuk Dikeni Hayatınızı Kâbusa Çevirmesin

Topuk Dikeni Hayatınızı Kâbusa Çevirmesin

Topuk Dikeni Hayatınızı Kâbusa Çevirmesin

Topuk kemiğinin alt tarafında, kemiksi bir çıkıntı meydana gelmesidir. Görümünün dikeni andırması nedeni ile bu isimle anılır. Genelde röntgen çekiminde kolaylıkla görülür fakat bazı durumlarda röntgende görülemeyecek kadar ufak olabilmektedir. Genelde kişilerdeki ağrının sebebi, dikenin kendisi değildir. Topukta yer alan yumuşak doku iltihaplandığında kişiler ağrı yaşarlar. Fakat her iki durum da halk arasında topuk dikeni şeklinde isimlendirilmektedir. Aslında iki durum birbirinden farklıdır ve genelde ağrıyı yapan iltihaplanmadır. Hatta topuk dikeninin tek halde olduğu durumlarda, hastalık belirtileri dahi olmayabilmektedir. Fakat iltihaplanma söz konusu olduğunda, şiddetli ağrılar boy göstermektedir.

topuk-dikeni-hayatinizi-kabusa-cevirmesin

Topuk Dikeni Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Topuk dikeni tek başına genel olarak belirti ortaya çıkarmaz. Fakat topuk dikeni olan bölgede iltihaplanma olmuşsa o zaman bir takım belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtiler;

  •     Sabah uyanır uyanmaz yaşanan ağrı,
  •     Egzersiz esnasında duyulabilecek ağrılar,
  •     Ayağın dinlenmesine rağmen geçmek bilmeyen ağrılar,
  •     Ayağı dinlendirdikten sonra, ilk yere basmada daha şiddetli ağrı oluşması,
  •     Uzun süre yüründüğünde veya tam tersi uzun süre dinlenildiğinde artan ağrı şeklindedir. Bu ağrılar özellikle iltihap iyileşmeden kesinlikle geçmemektedir.

topuk-dikeni-hayatinizi-kabusa-cevirmesin

Topuk dikeninin meydana gelmesinde, hızlı bir şekilde kilo alınması ve yanlış ayakkabı tercihleri yapılması önemli rol oynamaktadır. Ayağa tam anlamıyla oturmayan, ortopedik olmayan ayakkabılar, topuk dikenine davetiye çıkarabilmektedir. Ayağa aşırı yüklenme yapıldığında da topuk dikeniyle karşılaşma ihtimali daha yüksek olmaktadır. Düztaban olanlar da ve şeker hastalığı olan kişiler de topuk dikenine yakalanma oranları daha yüksektir.

Topuk dikeni tedavisinde pek çok tıbbi yöntem mümkündür. İlaç tedavisi uygulanabilir. Bununla birlikte ortopedik tabanlık kullanımı ve fizik tedavi uygulaması da yapılabilmektedir. Ayrıca ağrıları azaltmak için evde önerilen egzersizlerin yapılması da büyük önem taşımaktadır. Hastalığın durumuna göre, hastalığın tedavisinin ameliyatla sağlanması da mümkün olabilmektedir. Proloterapi tedavisi de topuk dikeninde oldukça etkilidir. Bu tedavi yönteminde uygulama, sorun kaynağına enjeksiyon şeklinde yapılmaktadır. Ortalama üç ya da dört seans süren bu tedavide, hızlı iyileşme sağlayan hücrelerin gelmesi amaçlanır. Enjeksiyon yapılan içerikte, hastanın hasarlı olan bölgesini tamiri için, tamirci hücreler aktifleştirilir. Kolay ve kalıcı bir tedavi yöntemidir.

topuk-dikeni-hayatinizi-kabusa-cevirmesin

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ