Trileçe Tatlısı Tarifi – Serap Sosysal

MALZEMELER
Keki (pandispanyası) için;
- 5 adet yumurta
- 5 yemek kaşığı tozşeker
- ½ su bardağı sıcak su
- ½ su bardağı sıvıyağ
- 5 tepeleme yemek kaşığı un
- 5 tepeleme yemek kaşığı irmik
- 1 paket vanilya (2 de olabilir)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket karbonat
Süt şerbeti için;
- 5 su bardağı süt
- 2 su bardağı hazır süt kreması (400 ml)
- 2 yemek kaşığı süt tozu (varsa)
Karameli için;
- 1 su bardağı esmer şeker
- 1 su bardağı krema (200 ml)
YAPILIŞI
- Süt şerbeti için; süt, krema ve süt tozunu derin bir kaba aktarıp mikser yardımıyla, köpük köpük oluncaya kadar çırpın ve buzdolabında soğumaya bırakın.
- Kek için; yumurta ve şekeri derin bir kaba aktarıp mikser yardımıyla, köpük köpük oluncaya kadar, 3-4 dakika çırpın. Sıcak suyu hemen ekleyip çırpmaya devam edin. Sıvıyağı da ilave edip bir dakika daha çırpın.
- Mikserin devrini düşürün ve un ve irmiği de yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Kabartma tozu, karbonat ve vanilyayı ilave edin. (İsteğe bağlı olarak, vanilya iki paket de eklenebilir)
- Hazırladığınız hamuru 25-30 santim boyunda yağlanmış kare ya da dikdörtgen borcama aktarın.
- Önceden ısıtıp 180 dereceye ayarladığınız fırında üzeri sarı- kahverengi oluncaya kadar, yaklaşık 40 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız kekin üzerinde kürdanla delikler açın ki dökeceğiniz şerbeti daha iyi çeksin.
- Hafif ılık hale gelen kekin üzerine buzdolabından çıkardığınız soğuk süt şerbetini gezdirin. Birkaç dakika sonra kek şerbeti çekmiş olacak .
- Karamel için; esmer şeker ve kremayı bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, tahta kaşıkla karıştırın. Şeker eriyip karamel kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın ve soğutun.
- Hazırlamış olduğunuz trileçenin üzerine soğumuş olan karameli ince bir tabaka halinde sürün. Bir gece buzdolabında bekletip ertesi gün dilimleyerek servise sunun.
Afiyet olsun.
Not: Eğer karamelin daha katı olmasını isterseniz, 1 tatlı kaşığı mısır nişastasını, ½ çay bardağı soğuk suda ezin. Bir tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak kaynayan karamele ekleyin. Karıştırmayı bırakmadan 3-4 dakika daha kaynatıp ocaktan alın ve soğutun. Zaten soğudukça karamel sosunuz iyice katılaşır.
Videolu trileçe tarifi için
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ