Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranı

Tüp bebek tedavisinde başarı oranı, yaşa göre değişiklik gösterir. Örneğin, 30 yaşın altındaki kişiler için bu oran yüzde 60’a çıkarken, 35 yaş civarında yüzde 40’a, diğer yandan 40’lı yaşlarda ise bu oran yüzde 15’e iner. Ancak unutulmaması gereken, bu oranların tedaviyi sadece bir kez deneyen eşler için geçerli olmasıdır. Toplam oranlara bakıldığında ise tedaviyi özellikle 4 kez uygulayanlarda başarı oranının yüzde 90’ın üzerine kadar çıktığı tecrübe edilmiştir.

Tüp bebekte diğer hastalıklardan farklı olarak, uzunca bir tedavi süreci olduğu için çok daha fazla sabırlı olmak gerekir. Kadının ve erkeğin birlikte ve tek tek, içinde bulundukları koşul ve duruma göre tedaviyi birden fazla, hatta tam manasıyla sayısız kez tekrarlaması gerekebilir. Sabırlı olan çiftlerin çoğu, tedavi sonrasında bebeklerini kucaklarına alabilmişlerdir. Fakat bu süreci sabırla bitirebilen çok az sayıda çiftin mevcut olması, birçok kişinin tedavinin sonuç vermesini mümkün görmemesine neden olmaktadır. Oysaki tedavi süresi öncelikle bir deneme süresi olarak sunulur ve bu süre de 15 gündür. Eşlerin pes etmeden tedaviye devam etmesi, vazgeçmemesi en önemli noktayı oluşturur. Son yıllarda, günümüzde tüp bebek tedavilerinde teknoloji çok hızlı gelişmektedir. Günlük yaşama daha uygun tedaviler ortaya çıkıyor ve diğer taraftan da başarı ihtimalini yüksek seviyede tutmaya çalışılıyor.

 Tüp Bebek Tedavisinde Başarısızlığın Nedenleri

Tüp bebek tedavisinin çeşitli kademelerinde başarısızlıklar meydana gelebilir ve çoğunlukla bunların sebebi bilinmemektedir:

1- Olumsuz etki etmesi muhtemel durumlar; annenin yaşının ileri bir yaşta olması, yumurtalık rezervinin azalması, annenin yumurtalıklarının en uygun şekilde uyarılmaması ve laboratuvar koşullarının yeterli olmaması gibi unsurlardır ve bu faktörler embriyo kalitesine olumsuz etki edebilir.

2- Rahme ait olan, doğuştan gelen veya sonradan oluşan sorunlar, enfeksiyon oluşması, rahim iç duvarının embriyonun yerleşimine hazır ve uygun halde olması gibi faktörler de embriyonun rahme tutunmasına engel teşkil edebilir.

3-  Embriyonun taşınması esnasında yaşanan sıkıntılar da embriyonun rahme tutunmasını olumsuz açıdan etkileyebilir.

Ancak unutulmamalıdır ki, başarısızlığın sebebi genellikle tam olarak meydana koyulamaz. Bu nedenle, nedenleri ortaya koyabilmek amacıyla, yinelenen tüp bebek başarısızlıklarında eşlerin bir sonraki teşhis ve ileri düzeyde tetkikleri ile değerlendirilmesi gerekir.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ