Tüp Bebek Transfer Sonrası Tutunma Belirtileri

Tüp bebek işlemi hastalar için umut dolu ve zorlu bir süreçtir. Bu süreç 4 aşamalı bir işlemden geçip en son beklenen transfer işlemi gerçekleşir ve 15- 20 güne kadar kesin sonuç olumlu yada olumsuz elde edilir. İlk aşamada öncelikle sorun incelenir ve ona göre bir tedavi uygulanır. Kadındaki sorunu saptamak için hsg yada rahim filmi çekilir, yumurtalıklar kontrol edilir. Erkekte sperm analizi yapılır. Doktor yapılan testlere göre bir tedavi rotası izler ve değerlendirme yapar. Bazı durumlarda tüp bebek işlemine gerek kalmadan hastalar tedavi edilmektedir bu açıdan ilk önce gereken testler yaptırılmalı ve sorun saptanmalıdır.


Birinci aşama tamamlandıktan sonra ikinci aşamaya gelinir. Bu aşamada yumurtalığı harekete geçiren hormonlar ve yumurta üzerine çalışılır. Dışarından verilen hormonlarla yumurta uyarılır. Folliküllerin geliştirilmesi sağlanır. Her tedavi kişiye özeldir verilen hormon iğnelerinin dozu hastadan hastaya belli kriterlere göre değişmektedir.

Daha önceden tüp bebek işlemi yapıldıysa da tedavisinin dozu bir öncekiyle karşılaştırılarak verilir. Geliştirilen folliküller ultrasonla bakılır ve değerlendirme yapılır. Yumurtalıklar olgunlaştırıldıktan sonra follküller büyüdükçe östrojen hormonu da artmaktadır. Folliküllerin boyutlarının 20 mm ulaşması beklenir ve 20 mm sağlandığında bir iğne yardımıyla alınarak laboratuvara gönderilir.

Ultrasonla birlikte folliküller takip edilir ve boyutlarına bakılır. 3 aşamaya gelindiğinde ise laboratuvarda döllenme işlemi gerçekleştirilir ve döllenen embriyo izlenir. 2. aşamada laboratuvara verile yumurta hücreleri döllenme işlemine kadar muhafaza edilir ve bir yandan da erkekten alınan sperm örnekleri hazırlanır. Spermler herhangi bir bozukluk olmaması için dondurularak korunur. Erkekte sperm hücresi oluşmuyorsa buda tıbbi bir şekilde halledilen sperm elde edilir ve mikroenjeksiyon yardımıyla yada hücreler aynı ortamda bulundurularak döllenme gerçekleştirilir.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ