Türkiye Kıvrımlı Dağlar Haritası

Türkiye’nin kıvrımlı dağlar haritası, hangi dağların kıvrımlı olduğunu ve bu dağların hangi bölgelerde olduğunu sizler için derledik.

Kıvrımlı dağlar sıkıştırma yapan levhalara bağlı olarak esnek tabakaların kıvrılıp yükselmesi sonucu oluşmaktadır. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde kıvrımlı dağlar vardır. Bu dağların oluşum yılları ve yükseklikleri farklılık göstermektedir. Kıvrımlı dağların yüksek kısımda kalan alanlarına antiklinal, alt kısımda kalan alanlarına ise senklinal denilmektedir. Türkiye’de oluşumuna göre en fazla kıvrımlı dağlar yer almaktadır. Çoğu dağ kıvrımlı özelliklerine sahiptir. Türkiye kıvrımlı dağlarının sayısı oldukça fazladır. Dünya’ da yer alan kıvrımlı dağlara örnek vermek gerekirse Alp Himalaya dağları gösterilebilir.

Bölgelere göre Türkiye’de Yer Alan Kıvrımlı Dağlar

Marmara Bölgesindeki Kıvrımlı Dağlar: Yıldız, Koru, Işıklar, Samanlı, ve Biga Dağıdır.

Ege Bölgesindeki Kıvrımlı Dağlar: Murat Dağları ile Emir Dağlarıdır.
Akdeniz Bölgesindeki Kıvrımlı Dağlar: Akdağlar, Bey Dağlar, Katrancık, Sultan, Dedegöl, Geyik, Bolkar, Aladağlar, Tahtalı, Binboğa ve Nur Dağlarıdır.

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Kıvrımlı Dağlar (Toroslar): Tanintanin, Hakkari, Cilo, Arasgüneyi, Palandöken, Bingöl, Mercan ve Allahuekber Dağlarıdır.

Karadeniz Bölgesindeki Kıvrımlı Dağlar: Yalnızçam, Mescit, Doğu Karadeniz dağları, Giresun, Canik, Küre, Ilgaz, Bolu ve Köroğlu Dağlarıdır.

İç Anadolu Bölgesindeki Kıvrımlı Dağlar: Sündiken, Sivrihisar, Elmalı, Deveci ve Akdağlardır.

Türkiye Kıvrımlı Dağlar Haritası

Aşağıdan Türkiye’de yer alan tüm kıvrımlı dağları harita üzerinde görebilirsiniz. Sitemizde yer alan diğer haritalara da bakabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ