Yeni Doğan Bebeklerde Kan Şekeri Kaç Olmalıdır?

Yeni doğan bebeklerin sağlıklı olması anne babaların en çok istediği şeydir. Bebeklerin sağlığının yerinde olup olmadığı doğdukları andan itibaren doktorlar tarafından kontrol altına alınır. Doğumdan sonra yapılan bazı tetkiklerle bebeğin sağlıklı olup olmadığı anlaşılır. Bebeklerde kan şekeri ölçümleri de doğduğu andan itibaren yapılması gereken testlerdendir. Yeni doğan bir bebeğin kanındaki şeker oranı, şeker düzeyinin düşük mü, yüksek mi olduğu kan şekeri testi ile öğrenilir. Bebeğin kanındaki şeker oranı gelişimi açısından önemlidir.

bebeklerde-kan-sekeri
Bebeklerde Kan Şekeri

Bebeklerde Kan Şekeri Düzeyi Kaç Olmalıdır?

Yeni doğan bebeklerde kan şekeri kaç olmalıdır? Uzmanlar tarafından belirtildiğine göre; bebeklere yapılan testte kan şekeri 70 – 150 mg/dL arasında olması gerekmektedir. Bu sonucun 150 mg/dL düzeyinin üzerinde olması uzmanlar tarafından hiperglisemi olarak tanımlanır. Yeni doğan bebeğin kan şekeri ölçümü 4 saatlik aralıklarla yapılır. Yüksek düzey kan şekerinde tedavi gerekir.

Doğumdan sonraki 30 – 60 dakikada yapılan bebeklerde kan şekeri ölçümünde değerlerin 40 mg/dL düzeyinin altında kalması hali hipoglisemi olarak teşhis edilir. Kan şekerinin uzun vadeli düşük olması beyin hasarlarına yol açabilir, kalp yetmezliğine neden olabilir ve bebek havale geçirebilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için yeni doğan bebek hemen ağızdan beslenmeye başlanır.

bebeklerde-kan-sekeri
Çocuklarda Kan Şekeri Testi

Bebeklerde Kan Şekeri Testi Neden Gereklidir?

Yeni doğan bebeklerde kan şekeri testi topuktan kan alınarak gerçekleştirilir. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün kan şekerinin düşük olmasının anlaşılması hemen tedaviye başlanması için önem taşır. Uygun tedavi ile kandaki şeker oranı normal düzeylere çekilmeye çalışılır.

Bebeklere yapılan kan şekeri testi ne kadar erken dönemde yapılırsa o kadar iyi olur. Annenin şeker hastası olması, ailede şeker hastası kişilerin olması, hamilelikte şeker hastalığı sorunu bulunması gibi durumlarda bebeklerde kan şekeri testi daha da önemli hale gelir. Erken doğan ve normalin üzerinde kiloya sahip bebekler için bu risk daha fazladır. Aynı şey normalden zayıf doğan bebekler için de geçerlidir. Doğum sonrasında mama ve anne sütü ile beslenen bebeklere glikoz ihtiyacı doğar ve hormonal sorunlar ortaya çıkabilir. Bebeğin gelişiminin olumsuz etkilenmemesi için bu durum doktorlar tarafından kontrol altında tutulmalıdır.

Gebelik Döneminde Tespit Edilen Bebek Hastalıkları başlıklı yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

bebeklerde-kan-sekeri
Yenidoğan Bebeklerin Kan Şekeri Düzeyi
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ