İŞ BİRLİĞİ
Kurban ibadeti vacip bir ibadettir. Adak, akika ve şükür kurbanları olduğu gibi her yıl Kurban Bayramı’nda vacip kurbanı kesilir. Peki, kurban kesmenin şartları nelerdir? Öncelikle kurban kesecek olan kimsenin Müslüman, buluğ çağına ermiş, akıl baliğ yerinde, nisap miktarı para ve mala sahip olması gerekir.
Özellikle zekat ibadetinden bildiğiniz üzere doğal ihtiyaçları dışında 80 gram altını veya bu miktar değerinde mal ve parası olan Müslüman, nisap düzeyine ulaşmış olup kurban kesmekle hükümlüdür. Kısacası hali vakti yerinde olan her Müslüman meşru kılınan vacip kurban ibadetini Allah (c.c) rızasını kazanmak ve yoksul kardeşlerinin etle buluşmasını sağlamak için kurban kesmelidir.
Kurban kesmeyi hiçbir zaman bırakmayan Peygamber Efendimiz (S.A.V) ümmetine kurban kesmenin önemini anlatmıştır. Kurban ile ilgili ayetler de bize meşru kılınan kurban ibadeti hakkında bilgi veriyor; “O Halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes.” (Kevser Suresi 2. Ayet),
“Biz kendilerini rızıklandırdığımız dört ayaklı davar (hayvan)’lar üzerine yalnız Allah’ın adını ansınlar diye, her ümmet için Kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac Suresi 22./34. Ayet)
Kurban Kesimi Öncesinde ve Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Küçükbaş yada büyükbaş hisse vacip kurban kesecek veya bağışlayacak kişinin öncelikle kurbanını kurbanlık vasfını taşıyan hayvan alarak alması yada güvenilir kurumlara vekaletini vererek emanetini teslim etmesi gerekir. Küçükbaş kurbanlığın 1 yaşını, büyükbaş 2 yaşını deve ise 5 yaşını doldurmuş olması gerekir.
Alacağımız kurban kesileceği yere kadar gidemeyecek şekilde zayıf, hasta, kulağının birisi yok, dişleri kırık, eksik, bir veya iki gözü görmeyen, doğuştan özürlü, topal ise kurbanlık kriterlerini taşımamaktadır.
Kurbanlık hayvan psikolojik ve fiziksel olarak rahatsız edilmeden kurban kesimi öncesinde aşırı soğuk ya da aşırı sıcak yerde bekletilmemesi gerekir. Peki, kurban ne zamana kadar kesilebilir? Kurban Bayramının 3. Günü akşam namazı vaktinden öncesine kadar kesim tamamlanmalıdır.
Hayvanların birbirini görecek şekilde kesilmesi uygun değildir.
Kurban, dini kural ve kaidelerin gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak korkutmadan, en az acı verecek ve süratli şekilde, hijyen kurallarına ve usulüne uygun olarak kesilmelidir. Kurbanlıklara eziyet edilmeden İslami koşulların gerektirdiği şekilde bir kesim olmalıdır.
Hayvanın canını teslim etmeden başının gövdesinden ayırmak uygun değildir ve bu nedenle yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesinin ardından bir süre can vermesi beklenmelidir. Çevre temizliğinin de dikkate alınarak yüzme ve parçalama işleminin ardından kurban dağıtım için hazır hale gelir.

Yoksul insanları tespit etmekte zorlanabilirsiniz.
Dernek ekibimiz kurbanları keserek önceden tespit ettiği yoksul insanlara ulaştırmaktadır. Bu sayede hem kurban vazifenizi yerine getirmiş hem de yardıma muhtaç kimselere yardım etmiş olursunuz.
Dünyada bu kadar aç Müslüman kardeşimiz varken onları yalnız bırakmayalım. Onlara umut olalım.
Hazreti Fatıma Derneği olarak Tecrübeli ekibimiz ile sizlere daha güzel ve güvenilir bir hizmet sunmak için hayvanları tek tek kontrol edip kurbanlık yaşı gelmiş mi kör mü? sakat mı ? inceleyerek kulaklarını küpeliyoruz.
Bu yaptığımız hizmeti ve kurban kesimi videoları hazırlayıp sizlere Kurban öncesi ve sonrası videolarını yolluyoruz
10 yıllık güven ve şeffaflıkla kurban ibadetinin vekalet yoluyla en güzel şekilde yerine getirebilmesi için bu yıl da kurban organizasyon hazırlıklarını tamamlayan Hazreti Fatıma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 2023 yurt dışı kurban bağışı hisse bedelini 2.100 TL olarak belirledi.

Mazlum coğrafyalardaki kardeşlerimizin sofralarına et, yüzlerine tebessüm, unutulmadıklarını göstererek kalplerine umut oluyoruz. Sadece kurbanınızı değil, Allah’a şükrünüzü, güzel niyetlerinizi ve infakınızı emanet olarak alıp, binlerce kilometre ötede adını bilmediğiniz coğrafyalardaki kardeşlerimize ulaştırıyoruz.
İsminize özel hazırlanan, vekaletinizin okunduğu kurban kesim videonuzu bayram ile birlikte en kısa sürede sizlere ulaştırarak, kardeşlerimizin mutluluğuyla hep birlikte çifte bayram yaşıyoruz
Âişe radiallahu anha’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Ademoğlu kurban kesme gününde Allah katında kan akıtmaktan daha sevimli bir amel işlememiştir. O kurban kıyamet günü boynuzları kılları ve tırnaklarıyla gelecektir. Kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında hemen kabul olunur. Bu sebeple kestiğiniz kurbanlardan dolayı sıkıntı değil gönlünüz hoş olsun.” (İbn Mâce, Edaha: 3)
