2 Yaş Çocuk Eğitimi

ÇOCUK EĞİTİMİNDE 2 YAŞIN ÖNEMİ
Ebeveynlerin hayatlarında çocuk sahibi olmalarının ardından değişiklikler yaşanmaya başlamaktadır. Çocukların yaşa bağlı süreçleri ve bu süreçlere uygun eğitimler verilmesi gerekliliği sebebiyle daha çok araştırmaya ve bilinçli ebeveynler olmayı başarma düşüncesi her anne babanın öncelikli isteğidir. Anne- babaların dikkat etmeleri gereken konulardan biri 2 yaş çocuk eğitimi konusudur. Yapılan araştırmalar sonucunda çocukların 2 yaş sendromu denilen bir dönemden geçtikleri bilimsel olarak kanıtlanmış ve bunun ardından, ebeveynlerin bu döneme dikkat etme gereklilikleri de artış göstermiştir.
“Hayır!” derken dikkat edilmeli
Ebeveynler bu dönemde çocuklarının doğru davranışları edinmesini sağlamak adına sıklıkla “Hayır!” demektedir. Fakat her durumda bu tavırda bulunarak onlara engelleyici tepkiler sunmak çocuğun uyumsuzluğunu arttıracaktır. Bu dönemde çocukların özerklik anlayışı geliştiği için daha olumlu tepkiler sunulmalıdır.
Enerjisini boşaltmasına izin verin
Bu dönemde çocukların büyük bir enerjisi bulunmaktadır ve bu enerjiyi boşaltma ihtiyacı hissedeceklerdir. Çocuğun bu enerjisini boşaltması için dışarı çıkarılması, koşmasına, zıplamasına izin verilmesi, güvenliğini tehdit etmediği sürece özgür kalmasının sağlanması 2 yaş çocuk eğitimi açısından önemli bir aşamadır.
Soru sormasını engellemeyin
Bu dönemde çocuklar hemen her şeye dokunmak eğiliminde olacaklardır. Ve dokundukları her şey hakkında soru sormaya başlayacaktır. Bu çocuğun kendisini ortaya koyma çabasıdır ve engellenmemesi çocuğun daha sağlıklı gelişmesine neden olacaktır.
İnatlaşmayın ve Keşfedin
Bu dönemde çocuklarla inatlaşmak sağlıklı sonuçlar vermemektedir. Çünkü inatlaşmak ve öfkelenmek bir çocuğun kontrol edebileceği bir düzeyde değildir. Ayrıca çocuğun isteklerini tanımak ve ilgilenmek arada iyi bir bağ oluşmasına neden olacaktır. Bazı normal davranışları anne-babalar farklı yorumlayarak problem olarak görebilirler. Bunun yaşanmaması için 2 yaş çocuk eğitimi konusunda dikkatli olmak çocukla ebeveyn arasındaki uyumu arttırarak, çocuğun gelişiminin diğer evrelerinde daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesine neden olacaktır.