Otizm Nedir? Otizm Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Otizm nedir? Sorusu çağımızda sıkça sorulmakta olup, bu soruya uzmanlar tarafından verilen cevaplar merak edenleri aydınlatmaktadır. Genellikle 3 yaş civarı çocuklarda görülen otizm bireyin çevresindeki kişilerle sözlü veya sözlü olmayan iletişiminde sıkıntı yaşaması olarak anlatılabilir. Otizm gelişimsel bir bozukluktur ve yaşam boyu devam eder. Günümüzde otizmin tanısı uygulanan bazı basit testlerle erken dönemde koyulabilmektedir. Otizmin erken tanımlanması bir an önce tedaviye başlanması ve uygulanacak rehabilite çalışmaları ile bireyin yaşama kazandırılması açısından önemlidir.

Otizmin Nedenleri Nelerdir?

Otizmin nedenleri konusunda net bir bilgi yoktur. Ancak konunun uzmanları tarafından otizmin nedeni olarak genetik belirtiliyor. Otizm hastalığının erkek bireylerde kızlara oranla daha sıklıkla görüldüğü tespit edilmiştir. Otizm tanısı koyulan hastaların yüzde 70’lik kısmında zeka geriliği belirlenirken, yüzde 10’luk kısmında üstün zeka görülebiliyor. Hastalığın yanı sıra hiperaktivite, dikkat eksikliği, epilepsi ve duygu durum bozukluğu belirtileri de görülebiliyor.

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Otizm teşhisinin bir çocuğa koyula bilmesi için bazı belirtilerin uzman doktor tarafından gözlemlenmesi gerekiyor. Otizm belirtileri hangileri olduğu aşağıda sıralanmıştır.

  • Sosyal iletişimde çevresindeki kişilerle göz teması kuramamak, yaşıtı olan diğer çocuklarla oyun oynamak istememek, bir çocukta olması gereken mimik ve ifadelere sahip olmamak, bir iletişim başlatan kişi olamamak otizm tanısı koyulmasında yardımcı olur.
  • Kişisel ve toplu iletişimde konuşamamak, aynı sözcükleri sürekli tekrar ederek kendini ifade etmeye çalışmak ki buna tıp dilinde “ekolali” adı verilir. Normal konuşan diğer çocuklarla iletişim kurmaktan uzaklaşmak otizm belirtileri arasındadır.
  • Hayal kurarak oynanan çocuk oyunlarını oynamamak, tekrardan oluşan basit oyunlara ilgi göstermek, sürekli olarak aynı hareketleri tekrar ederek oyun oynamak, herhangi bir objenin belli bir parçasına takıntı derecesinde ilgi göstermek, duygusal etkilerin az olması ve bazı durumlara normalin üzerinde tepkiler vermek otizm tanısı koyarken baz alınan belirtilerdir.

Otizm Tedavisi için Nasıl Bir Yol İzlenir?

Otizm tanısının koyulabilmesi için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır. Bu tanının ardından otizm tedavisi için izlenecek yol uzman tarafından belirlenir. Otizmde erken teşhis ve tanı çok önemlidir. Otizm tedavisinin amacı kişinin bireysel ve sosyal kabiliyetlerinde gelişim sağlanmasıdır. Bu nedenle otizmli bireye özel terapilerin yanı sıra davranışlarının düzenlenmesi için çeşitli eğitimler de uygulanır. Otizm tedavisi denince konuşma terapisi, sosyal etkileşim becerisini artırmaya dair terapiler ve motor yetenekleri harekete geçirmek için uygulanan terapiler bilinir. Otizm tedavi sürecinde anne babaların eğitimi de önem taşır. Bu konuyla ilgili ebeveynlere destek ve eğitim veren çeşitli kuruluşlar bulunur.

Daha önceki süreçte de sitemizde bu konuya değinmiş, Bebeklerde Otizm Belirtileri Nelerdir? Konulu yazımızı yayınlamıştık. Bu ve diğer pek çok içeriğimizden otizm hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ