Kusursuz Sarmaların Sırrı… Anne Usulü Yaprak Sarma Tarifi

Yaprak Sarması… Türk mutfağından bütün dünyaya yayılan enfes bi lezzet. Yapması her ne kadar zahmetli olsa da damağımızda taht kurmuş bir tat. Her yöre de kendine göre ufak tefek farklılıklar olsa da Kime sorsanız en sevdiği yemekler arasında yaprak sarması muhakkak vardır.

Bayramlarda, düğünlerde, özel günlerde ve normal sıradan günlerde de sofralarımızdan eksik olmayan yaprak sarmasını yapmak oldukça zahmetli. Büyüklerimizden bizlere kalan püf noktalar olsa da bazen sonuç pek istediğimiz gibi olmayabiliyor.

Bu yazımızda sizler için sararmayan dağılmayan yaprak sarmaları için neler yapmalıyız, bi kaç püf nokta vermeye çalışacağız. Anne usulü yaprak sarması için ihtiyacınız olan o detaylar…

Kusursuz sarmalar için dikkat etmemiz gereken ilk nokta yaprak seçimimizdir. İnce yumuşak ve parlak yapraklar her zaman kalın yapraklardan daha güzel sonuçlar verir ve sarmalarınız daha lezzetli olur.

Yaprak alırken mevsiminde almanız vermiş olduğunuz en doğru en doğru karar olacaktır. Mevsiminde taze ve güzel yaprakları alıp saklamanızı öneriyoruz. Taze yaprakları alıp bütün yıl boyunca taze bir şekilde saklayabilmeniz için gereken tüm püf noktaları anlattığımız ‘ Asma Yaprağı Buzdolabında Nasıl Saklanır ‘ yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

-Etli sarma yapacaksanız daha küçük yaprakları, zeytinyağlılar için de daha genişçe yaprakları tercih ederseniz başarılı bir sonuca ulaşırsınız.
-Saracağınız yaprakları sarmaya hazır hale getirmek için ön işlemden geçirmelisiniz. Eğer ki salamura yaprak kullanıyorsanız yaprakları tuzundan arındırmanız ve bir miktar yumuşamasını sağlamanız gerekecektir. -Bunun için 1 gece önceden yaprakları suya koyun ve ara ara suyunu değiştirin.

– Güzel bir sarma içi önemli olan noktalardan biri de iç harcıdır. Unutmayın ki sarmanızın tadını verecek olan yaptığınız harçtır.

-Yapraklar hazırlandıktan sonra kendi ağız tadınıza göre içinize de hazırlayıp yapraklarınızı sarmaya başlayabilirsiniz.

Yaprakların sap kısmını bıçak yardımı ile karmanız gerekmektedir.

-İç harcınızı yaprağınızın boyuna göre uygun miktarda koymaya dikkat edin. Fazla koyarsanız pişerken patlayıp taşabilir. Az koymanız halinde de istediğiniz kusursuz sarmalara ulaşamazsınız.

-Koyduğunuz iç harcının pişerken şişip büyüyeceğini düşünerek miktar ayarlaması yapmanız gerekmektedir.

Pişirme kısmında dikkat edeceğiniz birkaç püf nokta var.

-Öncelikle tencerenin dibine kullanmadığınız damarlı yaprakları dizin. Yine en alt sıraya soğan dilimleri ya da domates kabuğu da ekleyebilirsiniz. Bu lezzetini de katlayacaktır.

-Sarmalarınızı aralarında boşluk kalmayacak şekilde tencereye sıra sıra dizin. Piştikten sonra sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız üzerine biraz zeytinyağı gezdirin.

-Tüm sarmalarınızı dizdikten sonra en üstü kapatmak için yine yapraklardan kullanabilirsiniz. Bu sayede en üst sıradaki sarmalarınızın kararmasını önleyeceksiniz.

-Sarmalarınızın üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edip, önce harlı ateşte 5 dakika kadar pişirmeye başlayın. Sonrasında en kısık ateşe alın ve ağır ağır pişmesini sağlayın.
-Yaprak sarmalarınız lokum gibi piştikten sonra aynı tencerede soğumasını bekleyin. Unutmayın aktarma aşamasında sıcak sarmalarınız dağılabilir. Soğuyana kadar havayla temas etmesini önlerseniz kararma sıkıntısı yaşamazsınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ