Lohusalık Dönemi için Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kadınların en özel dönemi olan hamilelikten sonra lohusalık dönemi başlar. Lohusalık da en az hamilelik kadar özenle davranılması ve geçirilmesi gereken bir dönemdir. Hamilelik sırasında ve doğumdan sonra kadınların bedeninde meydana gelen birçok değişiklik olur. Bu değişiklikler sadece fiziksel değişiklikler değildir; psikolojik olarak da kadınların yaşadığı bazı durumlarla karşılaşılabilir. Bu değişiklikler zaman içinde düzelir. Ancak hamilelik de, lohusalık da kadınların en hassas dönemlerindendir. Bir kadının doğumdan sonra; hamileliğinden önceki haline dönmesine kadar geçen zamana lohusalık dönemi denir. Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedenleri başlıklı yazımızı da inceleyerek yararlanabilirsiniz.

Lohusalık Döneminde Neler Yaşanır?
Kadınların doğumdan sonraki lohusalık döneminin 40 gün civarında sürdüğü uzmanlar tarafından söylenir. Ancak bu süre yine de her kadın için farklı olabilir. Lohusalık dönemi önemsenmesinin nedeni bu dönemde kadınların vücudunda gerçekleşen fiziksel değişimlerden dolayı savunma sisteminin de zayıflamasıdır. Bu dönemdeki kadınlar daha çabuk hastalanabilir, hastalıklara karşı direnç göstermekte güçlük çekerler. Lohusalıkta vücuttaki hormonlarda da düzensizlikler görülür.
Bu dönemde ayrıca çok sık karşılaşılan durumlardan biri de kanamalardır. Doğum sonrası kanamalar için, doğumdan sonraki 48 saat çok önemlidir. Doğum yapan kadının lohusalık dönemi içinde bu süre içinde tam donanımlı bir hastanede gözlem altında tutulması ve acil durumların ortaya çıkmasına karşı kontrol altında olması gerekir.

Lohusalık Döneminde Neler Yapılmalıdır?
- Lohusa kadınların beslenmesi önem taşır. Bebeğin olduğu kadar annenin beslenmesine dikkat edilmesi gerekir. Taze sebzeler, taze s8ıkılmış meyve suları, çok yağlı, tuzlu ve baharatlı olmayan yiyecekler tüketilmesi, kafein, alkol ve sigaradan uzak durulması gerekir. Lohusalık dönemi, bol su tüketilmesi gereken bir dönemdir.
- Bebeğin bakımı, evin işleri ve gelen giden misafirlerle uğraşan doğum yapan kadının gereği kadar dinlenmesi de önemlidir. Annenin yakınları ona bu imkanı sağlamalıdır.
- Hem anne için, hem de bebek için doğru emzirmenin bilinmesi önemlidir. Özellikle ilk doğumunu yapan kadınlar uzmanlardan ve yakınlarından doğru emzirmenin nasıl olacağını öğrenmelidir.
- Doğum yapan kadının emzirmeye başladığında göğüs uçları sertleşir. Bilinçsiz emzirmeden doğan bu durum süt kanallarındaki sütün tam anlamıyla boşaltılamamasından dolayı olur. Süt kanallarında kalan süt mutlaka sağma yoluyla boşaltılmalıdır.
- Doğumdan sonra meydana gelen hormonal değişiklikler lohusalık depresyonu denilen rahatsızlığa neden olur. Bunu aşırı yorgunluk, uykusuzluk da tetikler.
